Može se

Promjenom životnih navika istopi salo oko struka

Salo oko struka nije samo stvar estetike, već može postati i zdravstveni problem. Dobra je vijest da ga se promjenom navika možeš riješiti

alexander-schimmeck-yNoIyGyGcG0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kilogrami u siječnju, odnosno nakon blagdana, znaju žuljati više od premalih cipela. I fizički i i psihički. Nezadovoljstvo izgledom utječe na raspoloženje, a višak kilograma može narušiti zdravlje, osobito ako se gomilaju oko struka.

Masno tkivo koje se taloži u predjelu trbuha zove se viscelarna ili abdominalna masnoća. Ono potiče pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Ovo je dovoljno da zaključiš kako to što ti se šlauf prelijeva preko hlača i ne stoji ti strukirana haljina, nije najveći problem koji uzrokuju kilogrami.

Image
Dobre vijesti

Zanimljiva tvrdnja: Za mršavljenje nije potreban kardio trening?

Image
Foto: Pexels

Zdravlje je puno bitnije od estetike, a dobra je vijest da se sala oko struka možeš riješiti promjenom životnih navika. Nije dovoljno vježbati, treba pripaziti na prehranu i još neke "sitnice". O čemu je riječ, pročitaj u nastavku. Uz ovih nekoliko koraka sala oko struka riješi ćeš se brže, no što misliš i učiniti dobru stvar za svoje zdravlje, ali i za liniju. Priznajmo, koja od nas ne želi ravan trbuh?

Jedi hranu koja radi u tvoju korist

Salo oko struka teško je skinuti ako ne promijeniš prehranu. Jedi namirnice bogate vlaknima, poput cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, voća i povrća, a izbaci iz prehrane rafinirane šećere, alkohol, bijelo brašno. Također, neka se tvoji obroci u većoj mjeri sastoje od protina, a u manjoj od ugljikohidrata. Proteini će ti dati osjećaj sitosti, dobro utjecati na razinu šećera u krvi i potaknuti mršavljenje.

Image
Foto: Pexels

Vodi računa o tome kada jedeš

Jedi pet obroka u danu jer ćeš na taj način ubrzati metabolizam. Naravno, ti obroci ne bi trebali biti obilni, čak ni ni glavni. Zadnji obrok u danu ne bi trebao biti iza 18 sati, a voće se preporuča u prvom dijelu dana, kao i ugljikohidrati.

Image
Foto: Pexels

Jedi u miru

Možda ćeš se iznenaditi, ali rutina je vrlo bitna za skidanje sala oko struka. Naime, treba izbjegavati stres, odnosno svesti ga na minimum kako bi tijelo u što manjoj mjeri lučilo kortizol, zahvaljujući kojem se ono što pojedeš skladišti u masnim naslagama. Kad organizam zna što mu slijedi, odnosno kako mu izgleda dan, opustit će se. Jedi uvijek u isto vrijeme. Sjedni za stol, serviraj jelo, smiri se pa tek onda kreni jesti. Nikako nemoj jesti s nogu.

Image
Foto: Pexels

Spavaj

Ovo se nadovezuje na prethodni korak. Kao što smo rekle, rutina je bitna pa i ona koja se odnosi na spavanje. Idi na počinak uvijek u isto vrijeme i nastoj spavati barem sedam sati, odnosno naspavati se. Ako si neispavana, bit ćeš gladna jer se u tijelu pojačano luči grelin, hormon gladi. Osim što ćeš biti gladna, žudjet ćeš za nezdravom hranom, jednostavnim ugljikohidratima. Stoga, na vrijeme na spavanje.

Image
Foto: Pexels

Pij vodu

Zaboravi na alkohol, gaziran napitke, zašećerenu kavu i sokove. Pij vodu i nezaslađene čajeve, a što se tiče kave, najbolje bi bilo da je crna, gorka i bez mlijeka.

Image

Kreći se

Bez vježbanja nema ništa. Uvrsti u svoju dnevnu rutinu rekreaciju. Najbolje je izabrati onu u kojoj uživaš ili za početak, onu koja ti je najmanje mrska. Na taj način povećat ćeš vjerojatnost da ne odustaneš. Predlažemo ti da svakodnevno hodaš, najmanje pola sata, bržim korakom. Što više, to bolje.

Image
Foto: Unsplash