Uključi ih u prehranu

Saveznici zdravlja: Mogu li ti probiotici uistinu pomoći kod mršavljenja?

Dokazano je da su probiotici dobri za zdravlje, a navodno mogu pomoći i kod skidanja suvišnih kilograma. Što sve trebaš znati o ovim saveznicima zdravlja, dobrog imuniteta i probave - provjeri u nastavku

christopher-campbell-kFCdfLbu6zA-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Probiotici su živi mikororganizmi koji imaju brojne zdravstvene prednosti ako se redovito konzumiraju, a nalaze se u suplementima i fermentiranoj hrani. Dobri su za jačanje imuniteta, povoljno utječu na probavni sustav, a navodno mogu pomoći i kod mršavljenja.

Image
Ljeto je sve bliže

7 trikova za zdravo mršavljenje, ali i održavanje idealne težine

Neke su studije sugerirale kako probiotici zaista potiču gubitak kilograma te topljenje masnih naslaga oko trbuha, no riječ je samo o određenim vrstama probiotika. Postoje i one druge vrste koje mogu uzrokovati debljanje.

Image
Foto: Unsplash

Sve što trebaš znati o probioticima i njihovom učinku na mršavljenje otkrivamo ti u nastavku.

Kako probiotici potiču mršavljenje?

Čak i ako nisi fan kombuche ili kefira, sigurno povremeno konzumiraš probiotike putem nekih drugih namirnica kao što su jogurt, kiseli krastavci, kimchi i druga fermentirana hrana. U našim crijevima prirodno su prisutni brojni mikroorganizmi koji proizvode važne hranjive tvari poput vitamina K i vitamina B, a također pomažu i u razgradnji vlakana koje naše tijelo ne može probaviti. U kombinaciji s probioticima, ti mikroorganizmi mogu potaknuti gubitak kilograma.

Image
Foto: Pexels

Pomažu kod regulacije tjelesne težine

Istraživanja su potvrdila kako vjerojatno postoji povezanost između dobrih crijevnih bakterija i regulacije tjelesne težine. Stručnjaci vjeruju kako je ravnoteža tih dobrih bakterija ključna za održavanje zdrave tjelesne težine. Studije su pokazale kako osobe s normalnom tjelesnom težinom imaju drugačije crijevne bakterije u usporedbi s onima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pate od pretilosti.

Image
Foto: Pexels

Smanjuju apetit i apsorpciju masnoća

Iako veza između probiotika, tjelesne masnoće i tjelesne težine još nije u potpunosti shvaćena, znanstvenici imaju neke teorije. Prema istraživanjima koja su provedena tijekom 2018. i 2019. godine, probiotici mogu utjecati na funkciju masnih kiselina i smanjiti apetit. Novije studije su potvrdile tu ideju. Generalno, probiotici mogu potaknuti oslobađanje hormona koji reduciraju apetit, poput peptida YY. Ako imaš više tih hormona u organizmu, lakše ćeš sagorijevati kalorije i masnoće. Studije su pokazale i da određene vrste probiotika mogu ograničiti apsorpciju masti iz hrane te povećati količinu masnoća koje izlaze kroz naše tijelo.

Image
Foto: Unsplash

Smanjuju rizik od upala i pretilosti

Studija iz 2020. godine pokazala je da redovita konzumacija probiotika može smanjiti rizik od pretilosti. Naime, unos probiotika povećava razinu proteina koji reguliraju masnoće pa naše tijelo tada pohranjuje manje masti. Pretilost je snažno povezana i s upalama u organizmu, a istraživanja sugeriraju kako probiotici, poboljšavajući zdravlje crijevne sluznice, mogu smanjiti upale te rizik od prekomjerne tjelesne težine i drugih zdravstvenih problema. Upale unutar organizma povezuju se s probavnim poteškoćama poput zatvora, proljeva i drugih crijevnih bolesti, a probiotici doprinose zdravoj probavi.

Image
Foto: Pexels

Koje vrste probiotika potiču mršavljenje?

Postoje različite vrste probiotika i svaka drugačije djeluje na naše zdravlje. Postoje dobri probotici koji pomažu kod mršavljenja, no postoje i oni drugi koji mogu potaknuti debljanje. Dobre vrste probiotika za koje je dokazano da mogu pomoći kod gubitka kilograma su:

  • Lactobacillus gasseri
  • Lactobacillus amylovorus
  • Lactobacillus fermentum
  • Lactobacillus sakei
  • Bifidobacterium animalis subsp. lactis
  • Bifidobacterium bifidum
  • VSL#3
Image
Foto: Pexels

Brojna istraživanja podupiru ideju o tome da probiotici uistinu pomažu kod gubitka kilograma, a studije su pokazale da su navedeni sojevi bakterija najučinkovitiji za kontrolu tjelesne težine. Čak i ako te ne muči višak kilograma, nutricionisti preporučaju konzumaciju probiotika jer su odlični za zdravlje probavnog sustava, a osnažuju i imunitet.