ZDRAVLJE CRIJEVA

Ovih pet namirnica je bogato probioticima - uključi ih u prehranu što češće

Probiotici su živi mikroorganizmi koje u tijelo možemo unositi putem hrane ili dodataka prehrani. Smatra se da imaju sličan učinak kao i antioksidansi koji pomažu u smanjenju upala u tijelu te mogu povećati razinu dobrih bakterija u crijevima

Prirodni probiotici
Foto: shutterstock.com

Ljudski crijevni mikrobiom sastoji se od mikroorganizama (mikroba) poput bakterija koje žive u našem probavnom traktu. Mikrobiom može utjecati na mnoge tjelesne funkcije kao što su probava, metabolizam i imonološki sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA ZDRAVE KOSTI

Jesi li znala? Ove namirnice imaju više kalcija od jedne čaše mlijeka

Međutim, mikrobi koji se nalaze u crijevima nisu uvijek dobri, a često može doći do neravnoteže između tzv. dobrih i loših bakterija. Uzrok tome najčešće su nezdrave prehrambene navike. Za vraćanje mikrobioma u ravnotežu ključni su probiotici, piše Health.com.

Probiotici su živi mikroorganizmi koje u tijelo možemo unositi putem hrane ili dodataka prehrani. Neke studije pokazale su kako probiotici mogu imati sličan učinak kao i antioksidansi koji pomažu u smanjenju upala u tijelu te mogu povećati razinu dobrih bakterija u crijevima.

Probiotici se najčešće nalaze u fermentiranoj hrani, no ne sadrži sva fermentirana hrana probiotike. Ako se hrana zagrijava nakon fermentacije, korisni mikroorganizmi se gube. Sve veći broj istraživanja ističe prednost probiotika stoga bismo ih svakako trebali dodati u prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko najboljih probiotičkih namirnica navodimo u nastavku.

1/6