Prirodna medicina - njezine mogućnosti i granice

Potaknite unutrašnje snage regeneracije i djelujte u skladu s prirodnim zakonima.

Prirodna medicina - njezine mogućnosti i granice

Prirodna medicina je sustav tretmana kojima se sistematski snaži ljudski organizam s ciljem uspostavljanja prirodne ravnoteže, drugim riječima – zdravlja.
Načela prirodne medicine su jednostavna:

  • alkalizacija i remineralizacija
  • detoksikacija
  • "dezinfekcija"
  • oporavak crijevne sluznice i flore = oporavak imunološkog sustava
  • oporavak funkcionalnosti unutrašnjih organa i žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem


U smislu prirodne medicine ključan je tzv. unutrašnji milje ili unutrašnji teren tijela. Naše tijelo možemo zamisliti kao akvarij, tjelesne tekućine (krv, limfu) kao vodu, a naše stanice kao ribice u akvariju. Zdravlje ribica direktno ovisi o kvaliteti vode. Isto vrijedi i za stanice našeg tijela. Zato je osnovni princip prirodne medicine čišćenje tj. detoksikacija krvi, limfe i tkiva. Stručnije rečeno – reguliranje unutrašnjeg miljea tijela.

Sve što unosimo u naše tijelo utječe na unutrašnju ravnotežu. To vrijedi za sve razine – tjelesnu, intelektualnu i emocionalnu.
Ljudske stanice i cijeli ljudski organizam kontinuirano se obnavljaju i samoreguliraju. Treba potaknuti naše unutrašnje snage regeneracije i djelovati u skladu s prirodnim zakonima.

Vrlo važan temelj zdravlja
Velik dio našeg zdravlja potiče iz zdravlja našeg debelog i tankog crijeva. I konvencionalna medicina danas prepoznaje i potvrđuje važnost i vrijednost ovih organa. Naime, u ovom dijelu tijela dolazi do nevjerojatno složenih zbivanja koje onda pojednostavljeno imenujemo:

- crijevna flora  je sinonim za imunološki sustav,
- crijevna flora sudjeluje u metaboliziranju hrane,
- crijevna flora i sluznica sudjeluju u procesima detoksikacije tijela (to je svima jasno!).

Svi narodi svijeta neovisno o klimi i religiji provodili su tisućljećima jednom godišnje redovite “kure detoksikacije”. One su čvrsto usidrene i u religijske običaje. Sjetimo se proljetnog posta Korizme kod katolika ili mjesec posta Ramazam kod muslimana.

Stari narodi živjeli su po (nekim) današnjim mjerilima u čistoj okolini (zrak, voda, hrana), jeli su organski uzgojenu hranu, te su se puno kretali i znojili (znojenje je oblik detoksikacije kao i npr. sauna). No usprkos svemu tome, redovito su se “čistili”.
Liječnici starog doba (tradicionalna tibetanska, ayurvedska, kineska i druge medicine) pridaju veliku važnost izgledu i formi trbuha te karakteristikama stolice i urina. To danas u suvremenoj medicini čine samo liječnici čiji pacijenti ne mogu govoriti – pedijatri i veterinari!
Zato upoznajmo važnost, mogućnosti i granice jednostavnih metoda koje se koriste već tisućama godina!

Pogledajmo pojedinačno ove tvrdnje konvencionalne medicine.

Crijevna flora je sinonim za imunološki sustav
Ako je zdrava crijevna flora sinonim za dobar imunološki sustav, tada trebamo poznavati sve što šteti kao i sve što koristi našoj crijevnoj flori. Crijevna je flora (simbionti) složen ekosustav od ca. 500 različitih bakterijskih i drugih kultura. Samo u crijevu imamo vjerojatno i do 100 puta više simbionata nego vlastitih stanica tijela!!! 

I prema konvencionalnoj medicini zdrava crijevna flora čini 50-80% snage imunološkog sustava. Vjerojatno najvažnije crijevne bakterije su mnogima poznate acidofilus i bifidus kulture koje žive u nama kao i izvan nas. U suvremenoj medicini se često nazivaju “probioticima”. Ove bakterijske kulture poznate su nam, na primjer, iz tradicionalnog načina kiseljenja hrane. Tisućljećima su doslovce svi narodi svijeta fermentirali hranu koju su svakodnevno jeli tijekom cijele godine. U našim krajevima to je tradicionalna zimnica – kiseli kupus i kisela repa, kao i (fermentirani ca. 6 tjedana!) kiseli krastavci, lučice, gljive, paprike, “turšija” i drugo.

Osim toga ovdje imamo i fermentirane mliječne produkte (jogurt, kefir, kiselo mlijeko), a neki čitaoci možda poznaju ruski “kvas” ili  “bozu” iz slastičarnica prije 30-ak godina.
Tako su živjele generacije i generacije ljudi. Mi smo danas možda i prva generacija koja samo povremeno pojede “kiselo zelje”. No za naše zdravlje potreban je svakodnevni unos probiotika.

Crijevna flora sudjeluje u metaboliziranju hrane
Probavljanje hrane počinje u ustima kroz žvakanje i miješanje usitnjene hrane sa slinom. Ova probavna kašica prolazi kroz složeni proces razgradnje u kojem sudjeluju vrlo kiseli želučani sokovi, te vrlo lužnati sokovi gušterače i žuči, te sokovi tankog crijeva.

Velik dio industrijske hrane je “nepokvarljiv”. Tako imamo “trajno” mlijeko, “jestiva” ulja koja mogu stajati u trgovinama i godinama, konzervirana jela i konzervanse, ozračenu svježu hranu koja se ne kvari, itd. To znači da je mikroorganizmi ne mogu razgraditi!

Jer zrele maline brzo počnu pljesniviti, ali se zato ozračene maline ne kvare uopće! Prirodno maslinovo ulje je jestivo 2-3 godine, no hidrogenizirana “jestiva” ulja traju godinama! Zanimljiva je izjava dijela prehrambenih "stručnjaka" da ljudski organizam može razgraditi ove vrste “trajnih namirnica”. Zanimljivo je i da su uopće zakonski dozvoljene! Takve “namirnice” su doslovce neprobavljive i samim time štetne.

Crijevna flora producira/sintetizira dosta poznatih spojeva (npr. Vitamin B12) ali i nepoznati broj još pretežno nepoznatih i nesistematiziranih spojeva, a koji su nam sasvim sigurno potrebni.
Znači - i najbolja hrana i najbolji dodaci hrani mogu biti samo toliko probavljeni koliko to crijevna flora to su-omogućuje.
Pri konzumiranju neprobavljive hrane dolazi do stvaranja raznih polumetaboliziranih tvari, za koje je vrlo vjerojatno da loše utječu na cijeli probavni sustav, kao i na crijevnu floru. U svakom slučaju preopterećuju detoksikacijski i druge sustave.
Srećom, mnogima je danas poznata ljekovita moć tzv. “zdrave hrane” pa mnogi samoinicijativno poklanjaju veliku pažnju kvalitetnim namirnicama.

Na crijevnu floru vrlo loše utječe upotreba antibiotika, pogotovo kada je nepromišljena i pretjerana. Nakon svake kure antibiotika nužna je višemjesečna kontinuirana obnova crijevne flore u vidu unosa probiotika (dakle, kiselo zelje je vrlo zdravo!).
Na crijevnu floru također vrlo loše utječe hrana bogata tzv. jednostavnim ugljikohidratima. I ova činjenica je mnogima poznata pa ne treba argumentirati štetnost bijelog brašna i bijelog šećera. Ovi jednostavni ugljikohidrati “hrane” tzv. lošu/patogenu crijevnu floru i donose prevagu u osjetljivom crijevnom ekosustavu.
Znači, osim što se lako debljamo od koncentriranih ugljikohidrata, oni izravno uništavaju našu zdravu crijevnu floru = imunološki sustav = sposobnost metaboliziranja hrane.

Crijevna flora i crijevna sluznica sudjeluju u procesima detoksikacije tijela
Cijeli naš krvotok i limfotok počinje i završava u složenom i razgranatom sustavu crijeva.
Pogledajmo samo površinu tankog (oko 6 m dužine) i debelog crijeva (dugačkog ca. 1,5 m) – zajedno čine gotovo 300 m2 površine – što je veće od teniskog igrališta! Sluznica debelog crijeva je membrana koja je propusna u oba smjera. Iz unutrašnjosti crijeva se upijaju dobre (kao i štetne) tvari iz probavne kaše, a iz unutrašnjosti tijela se, dovedeno limfotokom izlučuju otpadne tvari u crijevo. Tih ca. 300 m2 čini naš najveći i najvažniji izlučivački i detoksikacijski sustav kao najvažniji sustav čišćenja uopće.
Kao usporedba, sistem plućne sluznice iznosi oko 100 m2, nosna /sinusna sluznica oko 0,1 m2, vanjska koža oko 2 m2.

Jednostavni način provjere zdravlja
Postoje 2 glavna izvora informacija o stanju crijeva:

  • forma trbuha
  • karakteristike stolice

Mnogima je već poznato da ayurvedski, tibetanski, tradicionalni kineski i dječji liječnici, kao i veterinari promatraju oboje! Zdravo crijevo je bez plinova i stoga bez napuhanosti, bez edema (zadržavanje vode). Zato je trbuh "ravan".
Još prije ca. 100 godina je jedan austrijski liječnik dr.med. F. X. Mayr razvio dijagnostiku na osnovu forme i deformacija trbuha i trupa. I danas postoje i od tada neprekidno djeluju klinike u Austriji i Njemačkoj koje djeluju prema njegovim naputcima. Liječe se razne bolesti tzv. nepoznatih uzroka i to isključivo kroz obnovu probavnog sustava. To je jedna vrsta europske "ayurvedske kure". Terapija se u proteklih stotinu godina samo neznatno promijenila. Daljnje informacije lako su dostupne na internetu.
Zdrava stolica ima nekoliko karakteristika koje svatko treba poznavati:

  • imati stolicu jednom dnevno
  • pražnjenje stolice je jednostavno, bez tiskanja i dugog sjedenja na školjki
  • stolica se lako ispire s WC keramike (tj. ne lijepi se)
  • miris stolice je bez osobitosti, tj. ne smrdi, bez kiselkastih ili drugih intenzivnih mirisa
  • anus ostaje čist i jednokratno korištenje WC papira je dovoljno
  • stolica tone u vodu

Ove kriterije je lako razumjeti i uvijek mogu i svakom laiku poslužiti kao kontrola stanja. A kako to postići?
Kod dijela ljudi potrebno je uvesti više promjena u svakodnevnici i u navikama.

Napisala: Vanja Kovačić, dipl. ing., Heilpraktikerin

Naučite više o načinima detoksikacije tijela, zdravoj prehrani i drugim interesantnim i praktičnim informacijama na seminarskoj radionici "Preventiva i tretmani kroničnih i tumorskih bolesti".

Cilj radionice je obrazovanje!  Bit će predstavljeni osnovni koncepti potrebni
za razumijevanja bolesti i osposobljavanje polaznika za samopomoć

Predavači:   

  • Vanja Kovačić, dipl. ing., Heilpraktikerin (njemački državni ispit za profesionalno bavljenje prirodnom medicinom), terapeutsko djelovanje od 1997.;     višegodišnja članica Udruge "Menschen gegen Krebs" i savjetodavni rad u Seminarskom centra 3E u Buochu (Stuttgart), od 2009. djeluje u Zagrebu . . . . . . . . . .    www.natura-naturans.hr
  • Darko Vujnović, dipl.ing.el., izdavač i prevoditelj

Sadržaj:   

Program 3E Lothara Hirneisea i Seminarskog centra 3E, Buoch (Stuttgart)
L. Hirneise je autor knjige "Kemoterapija liječi rak i Zemlja je ravna ploča" i osnivač Udruge Ljudi protiv raka (Menschen gegen Krebs)
3E = prehrana, detoksikacija organizma i  mentalna i emocionalna energija
Dodatno:
- uljno-proteinska prehrana  dr. Johanne Budwig i drugi sustavi
- oporavak imunološkog sustava
- kiselo-lužnata ravnoteža u organizmu
- praćenje stanja organizma – putem mikroskopije krvi u tamnom polju
- utjecaj mentalno-emocionalnih procesa na zdravlje/bolest


Vrijeme:    23.10.2010. subota, od 10.00 do 18:00 h (pauze od 15 minuta po potrebi)
Mjesto:    Zagreb, Hondlova 2 (iza Stadiona Maksimir) - Prva srednja informatička škola
Cijena:    500,00 kn (PDV uključen)
Prijave:    Omega lan d.o.o., Biškupec breg 13b, 10000 Zagreb,
e-mail: darko.vujnovic@omegalan.infowww.omegalan.info
tel. 01/455-6468, 091/233-0925