Visoki krvni tlak (hipertenzija) jedan je od vodećih zdravstvenih problema. Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg, a hipertenzija se dijagnosticira kad je krvni tlak duže vremena viši od 140/90 mmHg u mirovanju. Visoki krvni tlak izlaže te riziku od bolesti srca i moždanog udara. Pritom treba uzeti u obzir da veću šansu za visokim krvnim tlakom imaju pretile osobe – prema istraživanju objavljenom u časopisu Gland Surgery otkrilo je 65 do 78 posto onih koji pate od povišenog krvnog tlaka pretilo.
Da bi smanjila rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih oboljenja, nužno je nastojati zdravo živjeti. I male promjene u prehrani i načinu života mogu pozitivno utjecati na krvni tlak – sniziti ga ili smanjiti rizik od hipertenzije.
Patiš li od visokog krvnog tlaka, preporučuje se tzv. DASH-dijeta koja se sastoji od mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, voća i povrća. Uz to, preporučuje se redovita fizička aktivnost, ograničen unos soli i suhomesnatih proizvoda te smanjenje alkohola. Naravno, nije dobrodošlo ni pušenje.
Sve u svemu, trebala bi voditi računa o unosu magnezija, kalcija i kalija i u svoje obroke uključiti sljedeće namirnice. Koje – saznaj u nastavku.
Limuni i naranče
Agrumi poput limuna, naranče i grejpa puni su vitamina, minerala i spojeva koji mogu doprinijeti zdravlju srca i smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka. Prema nekim istraživanjima, limunov i narančin sok potencijalno smanjuje tlak. S druge strane, sok od grejpa može načiniti više štete nego koristi, posebno ako piješ lijekove za tlak stoga se preporuča da se prije konzumiranja grejpa posavjetuješ s liječnikom.
Bobičasto voće
Bobičasto voće obiluje antioksidansima i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja pa i krvnog tlaka. Zato u svoju prehranu uvrsti borovnice, maline, kupine, aroniju, ali i jagode jer će one pozitivno utjecati na tvoje zdravlje.
Špinat i blitva
Osobama koje imaju povišen krvni tlak ili su u riziku, preporučuje se hrana bogata kalijem i magnezijem. Blitva bi ti tu mogla biti saveznik jer samo 145 grama kuhane blitve osigurava 17 do 30 posto dnevnih potreba za unosom kalija i magnezija, a upravo su oni važni u reguliranju tlaka. I špinat sadrži kalij, kalcij i magnezij, ali i nitrate što ga čini sjajnim obrokom za osobe s visokim krvnim tlakom. Možeš ga kombinirati uz rižu ili krumpir, ali i u juhi.
Grah i leća
Voliš li grah-varivo? Ili grah 'na salatu? Grah i leća bogati su nutrijentima koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka poput vlakana, magnezija i kalija. Brojne studije pokazale su da konzumacija graha i leće može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka. Bez obzira patiš li od hipertenzije ili ne, uvrsti ove dvije namirnice u prehranu. Svima će pomoći.
Mrkva, cikla i celer
Mrkva je mnogima omiljena i sastojak je brojnih jela, a bogata je fenolnim spojevima. Ti spojevi koji pomažu u opuštanju krvnih žila i smanjenju upale što pak može pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka. Za snižavanje tlaka preporučuje se jedenje sirove mrkve. Nemoj zaboraviti ni na kuhani celer koji također sadrži korisne spojeve. Spomenimo da isto vrijedi i za ciklu jer ima visoku razinu nitrata. Zašto ne pokušati sa sokom od cikle? Nemaš što izgubiti.
Brokula
I brokula utječe na zdravlje krvožilnog sustava, a onda, pogađaš, i na krvi tlak. Puna je antioksidansa koji poboljšavaju funkciju krvnih žila i povećavaju razinu dušikova oksida. Kako prenosi portal Healthline, jedna je studija pokazala da su oni koji su tjedno konzumirali četiri ili više porcija brokule imali manji rizik od hipertenzije naspram onih koji su jeli brokulu jednom mjesečno ili rjeđe.
Rajčice
Rajčica je bogata kalijem i pigmentom likopenom. Likopen pozitivno utječe na zdravlje srca pa, ako nisi, u prehranu uvrsti rajčice. Nastoji jesti salate, umake od rajčice ili neke druge zdrave kombinacije.
Losos
Masna riba poput lososa izvor je omega-3 masnih kiselina koje pospješuju zdravlje srca. Istraživanja su i u ovom slučaju pokazala da je veći unos masne ribe povezan s nižim vrijednostima tlaka, ali i da one smanjuju upale i sprječavaju sužavanje krvnih žila.
Grčki jogurt
Za normalan krvni tlak i zdravlje srca savjetuje se unos mliječnih proizvoda, a grčki jogurt je jedan od favorita. Obiluje hranjivim tvarima, a redovita konzumacija mliječnih proizvoda smanjuje rizik od problema s tlakom. Povećaš li unos mliječnih proizvoda za 200 grama, smanjuješ si rizik od hipertenzije za pet posto – tako tvrdi istraživanje. I male promjene mogu učiniti iskorak.