Prehrane s visokim udjelom proteina u posljednje vrijeme toliki su trend da su postale način života. Budući da je interes za fitnessom dosegao vrhunac, opsesija ljudi proteinom je porasla, što znači da se u trgovini više ne možemo ni okrenuti, a da na policama ne ugledamo oznake s visokim udjelom proteina, od mliječnih proizvoda, raznoraznih grickalica i međuobroka pa sve do kruha.
No, je li potrebno da svi imaju visokoproteinsku prehranu kako bi se hranili i osjećali dobro?
Što je prehrana s visokim udjelom proteina?
Referentni unos hranjivih tvari za odrasle navodi da je ljudima potrebno oko 0.75 g proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Kod osobe od 70 kg to je oko 52 g proteina. "Druga standardna preporuka je da bi oko 10-15 posto našeg unosa energije trebalo doći iz proteina", dodaje nutricionistica Tai Ibitoye za Stylist. Opet, to je oko 200-300 kalorija proteina ili 50-75g.
Ako je to "standardni" unos, koliko se klasificira kao "visoki"? "Iako ne postoji jasna definicija prehrane bogate proteinima, neke smjernice definiraju da barem 25-35 posto ukupnog unosa kalorija dolazi iz proteina", objašnjava Ibitoye. To znači da bi netko na prehrani od 2.000 kalorija unosio oko 500-700 kalorija iz proteina (oko 125-175 g makronutrijenata). To je značajna razlika.
A koje su prednosti visokoproteinske prehrane i kome je ona zapravo potrebna, provjeri u nastavku.