Često čujemo onaj izraz da je netko "sladak kao med" - to ima smisla, jer med je slatka, sirupasta tekućina koja je puno bolja i zdravija alternativa šećeru. Med prave pčele od nektara cvjetnica, a postoji oko 320 različitih vrsta meda, koje se razlikuju po boji, mirisu i okusu. Za med se često govori i da je najsavršeniji proizvod prirode, jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
Med sadrži uglavnom šećer, kao i mješavinu aminokiselina, vitamina, minerala, željeza, cinka i antioksidansa. Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač, med se koristi kao protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko sredstvo. Ljudi obično koriste med oralno za liječenje kašlja i lokalno za liječenje opeklina i poticanje zacjeljivanja rana.
Med ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti i igra vrlo važnu ulogu u mnogim tretmanima alternativne medicine. Bogat je biljnim spojevima koji promiču zdravlje poznatim kao polifenoli, a sadrži i mnoge važne bioaktivne biljne spojeve i antioksidanse, kao što su flavonoidi i fenolne kiseline.