Često čujemo onaj izraz da je netko "sladak kao med" - to ima smisla, jer med je slatka, sirupasta tekućina koja je puno bolja i zdravija alternativa šećeru. Med prave pčele od nektara cvjetnica, a postoji oko 320 različitih vrsta meda, koje se razlikuju po boji, mirisu i okusu. Za med se često govori i da je najsavršeniji proizvod prirode, jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
Med sadrži uglavnom šećer, kao i mješavinu aminokiselina, vitamina, minerala, željeza, cinka i antioksidansa. Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač, med se koristi kao protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko sredstvo. Ljudi obično koriste med oralno za liječenje kašlja i lokalno za liječenje opeklina i poticanje zacjeljivanja rana.
Med ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti i igra vrlo važnu ulogu u mnogim tretmanima alternativne medicine. Bogat je biljnim spojevima koji promiču zdravlje poznatim kao polifenoli, a sadrži i mnoge važne bioaktivne biljne spojeve i antioksidanse, kao što su flavonoidi i fenolne kiseline.
Zdravstvene prednosti meda
Kada je u pitanju šećer u krvi, med može ponuditi neke blage prednosti u odnosu na obični šećer. Iako med podiže razinu šećera u krvi baš kao i druge vrste šećera, antioksidansi koje med sadrži mogu pomoći u zaštiti od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Istraživači su otkrili da med može povećati razinu adiponektina, hormona koji smanjuje upalu i poboljšava regulaciju šećera u krvi, a postoje i neki dokazi da dnevni unos meda može poboljšati razinu šećera u krvi natašte kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Med također može pomoći u prevenciji srčanih bolesti - pomaže u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju razine masnoća u krvi, reguliranju otkucaja srca i sprječavanju smrti zdravih stanica – a sve su to čimbenici koji mogu poboljšati rad srca i zdravlje. Jedna opservacijska studija koja je uključivala više od 4500 ljudi starijih od 40 godina povezala je umjereni unos meda s nižim rizikom od visokog krvnog tlaka kod žena.
Med pospješuje zacjeljivanje opeklina i rana - pregledom 26 studija o medu i njezi rana utvrđeno je da je najučinkovitiji u liječenju opeklina djelomične debljine i rana koje su se inficirale nakon operacije. Med je također učinkovit tretman za čireve na stopalima povezane s dijabetesom, koji su ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do amputacije. Osim toga, med može pomoći i u suzbijanju kašlja kod djece. Jedan pregled nekoliko studija o medu i kašlju kod djece otkrio je da se čini da je med učinkovitiji od difenhidramina za simptome kašlja, a također može pomoći u smanjenju trajanja kašlja.
Prednosti meda u njezi kože i kose
Kada je riječ o njezi kože, med je prirodni antiseptik i protuupalno sredstvo koje pomaže u liječenju akni i sprječavanju dodatnih infekcija. Med također smanjuje crvenilo te kontrolira nakupljanje prašine u porama kože i upija nečistoće iz pora. Šećer prisutan u medu djeluje i kao prirodni humektant, što znači da uvlači vlagu iz zraka u kožu, hidratizirajući je i ostavljajući meku, blistavu i sjajnu kožu. Osim toga, med vlaži gornje slojeve kože i pomaže u smanjenju bora. Djeluje i kao antioksidans te odgađa proces starenja i pomaže da koža izgleda mlađe i blistavo.
U njezi kose, med djeluje kao hidratantna krema i regenerator. Nanošenje meda na kosu pomaže u hidratiziranju, a med djeluje i kao prirodni omekšivač za kožu i čini ju sjajnom i blistavom. Med je prepun raznih hranjivih tvari i pomaže hidratizirati folikule dlake, a predstavlja i učinkovit tretman za poticanje prirodnog rasta kose. Med je odličan i za svrbež vlasišta, a također pruža hidratantne prednosti i za kosu i za vlasište.
Jednostavni recepti s medom
Med je omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, a koristi se u mnogim jelima i receptima - u nastavku smo izdvojile tri jednostavna recepta.
Ljetna salata s medom
- 2 žlice ulja od avokada
- jedna i pol žlica meda
- pola žličice naribane narančine korice
- 1 žlica svježeg soka od naranče
- 1 žlica svježeg soka od limete
- 1 žličica senfa
- prstohvat soli
- 300 g dinje narezane na kockice
- 1 narezani krastavac
- 1 narezani crveni luk
- 3 žlice listića mente
Prvih sedam sastojaka stavi u veliku zdjelu i dobro promiješaj. Dodaj dinju, krastavac i luk i sve još jednom promiješaj. Ostavi da stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta, a zatim pospi listićima mente i posluži.
Mrkve prelivene medom i senfom
- 200 g mrkvi narezanih na štapiće
- 100 ml vode
- žlica i pol maslaca
- 4 žličice meda
- 1 žlica senfa
- prstohvat soli
- prstohvat nasjeckanog svježeg vlasca
Mrkve prokuhaj u vodi na srednje jakoj vatri. Smanji vatru i kuhaj, djelomično poklopljeno, šest minuta ili dok tekućina gotovo ne ispari. Umiješaj maslac, med, senf i sol te kuhaj tri minute ili dok se smjesa malo ne zgusne. Pospi vlascem i posluži kao prilog.
Kolačići s medom i limunom
- 100 g šećera u prahu
- 7 žlica maslaca
- 2 žličice naribane limunove korice
- 5 žlica meda
- jedno veće jaje
- 200 g brašna
- pola žličice soli
- jedan prašak za pecivo
- 60 g jogurta
- 200 g šećera u prahu
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 2 žličice naribane limunove korice
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Prva tri sastojka promiješaj mikserom dok ne postanu pjenasti. Dodaj med i jaje i miksaj dok se dobro ne sjedini. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesu od brašna dodaj smjesi šećera naizmjenično s jogurtom. Žlicom napravi male kolačiće i stavi ih na lim za pečenje te peci 12 minuta ili dok ne porumene. Za preljev, promiješaj šećer u prahu i sok od limuna u maloj posudi. Smjesu od šećera u prahu ravnomjerno premaži preko vrućih kolačića i pospi s naribanom koricom od limuna.