Jesi li znala?

Dame, živjeli: Evo koje su prednosti crnog vina za žensko zdravlje

Konzumiranje crnog vina u umjerenim količinama može imati pozitivne učinke na naše zdravlje, od sniženja kolesterola do sprječavanja moždanog udara

crnovino.jpg
Foto: Pexels

Vjerovala ili ne, crno vino je zapravo dobro za naše zdravlje, posebno ako si žena. Naravno, očito je da je višak unosa štetan, ali opet, višak bilo čega šteti zdravlju. No, ako s vremena na vrijeme popiješ koju čašu crnog vina u umjerenim količinama, imamo dobre vijesti za tebe.

Image
Da ne bi trud bio uzaludan

Smiješ li piti crno vino dok si na dijeti? Evo odgovora

Umjeren unos crnog vina dobar je za srce, kožu, imunitet, pa čak i kosu. Vino se proizvodi drobljenjem i fermentacijom crnog grožđa, a što je nijansa vina tamnija, to je ono zrelije. Također, jedna boca vina obično sadrži 12-15% alkohola i sadrži 125 kalorija.

Prednosti crnog vina za žene su mnogobrojne jer vino sadrži antioksidanse koji nam pomažu protiv starenja. Konzumacija vina također smanjuje rizik od srčanih bolesti, a u nastavku saznaj koji su još razlozi zbog kojih bi svaki dan trebala popiti barem jednu čašicu crnog vina.

Snižava kolesterol

Resveratrol je vrsta antioksidansa prisutna u crnom vinu. Osim što podiže razinu dobrog kolesterola, pomaže i u snižavanju razine lošeg kolesterola. Naravno, također ćeš morati smanjiti unos masti i redovito vježbati kako bi uočila rezultate. Uz to, prema nekim izvješćima, prednosti crnog vina za žene uključuju činjenicu da konzumacija crnog vina smanjuje štetne učinke crvenog mesa.

Image
Foto: Unsplash

Pomaže kod dijabetesa

Prema Američkom udruženju za dijabetes, crno vino može smanjiti razinu šećera u našoj krvi u gotovo 24 sata - to je sigurno jedna od prednosti pijenja vina za koju nisi znala. Također, crno vino može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Prema jednoj studiji, ljudi koji konzumiraju crno vino tri do četiri puta tjedno imaju manje šanse razviti dijabetes od onih koji piju vino samo jednom tjedno.

Image
Foto: Unsplash

Smanjuje rizik od raka

Redovita i umjerena konzumacija crnog vina može učinkovito smanjiti rizik od nekih vrsta raka, poput raka bazalnih stanica, debelog crijeva, karcinoma prostate, jajnika i drugih. Znanstvenici su upotrijebili dozu resveratrola na stanicama raka čovjeka i otkrili da on ometa ključno djelovanje proteina koji potpomažu rak.

Image
Foto: Unsplash

Sprječava pretilost

Bit će ti drago saznati da resveratrol također pomaže u kontroli naše težine. Kemijski spoj piceatannol pretvoren iz resveratrola smanjuje masne stanice u našem tijelu. Prema istraživačima, piceatannol učvršćuje inzulinske receptore masnih stanica što blokira puteve potrebne za rast nezrelih masnih stanica.

Image
Foto: Unsplash

Sprječava visoki krvni tlak i moždani udar

Prema izvješću Medicinske škole Harvard, crno vino sprječava oštećenje arterija i snižava krvni tlak, a to čini i smanjenjem razine stresa. Uz to, crno vino čini srce zdravim - polifenoli, određena vrsta antioksidansa prisutnih u crnim vinima, sprječavaju neželjeno zgrušavanje održavajući fleksibilnost krvnih žila.

Image
Foto: Unsplash