Ne jedeš vlakna
Baš kao i proteini i masti, i vlakna pomažu u tome da te zasite. Ako doručak pripremaš s rafiniranim žitaricama, poput bijelog kruha, propustit ćeš priliku dobiti više vlakana iz cjelovitih žitarica, poput kruha od cjelovite pšenice ili zobenih pahuljica. Ako piješ samo sok, umjesto da jedeš cijelo voće, propustit ćeš priliku dobiti više vlakana. Šalica soka od naranče sadrži 0 grama vlakana, dok jedenje cijele naranče daje 2 gramavlakana (i da, čak i popularnim zdravim zelenim sokovima nedostaju vlakna).
Ne brini ako u tvom trenutnom doručku nedostaju vlakna jer ih lako možeš uvesti u svoju svakodnevicu. Puno je hrane bogate vlaknima koje možeš jesti za doručak. Mnoge žitarice imaju vlakna, kruh od cjelovitih žitarica, zobene pahuljice, voće, orašasti plodovi i sjemenke, a posebno chia sjemenke. Stoga zamijeni bijeli kruh s onim punozrnatim, dodaj voće i nasjeckane orašaste plodove i sjemenke i uživaj u zdravom doručku bogatom vlaknima.
(Foto: Unsplash)