Kako je nastalo pravilo pet sekundi?
Nitko nije siguran odakle potječe ideja o pravilu pet sekundi, ali se često pripisuje mongolskom vladaru Džingis-kanu iz 13. stoljeća, za kojeg se kaže da je imao pravilo da je hrana koja padne na pod sigurna za upotrebu ako i dalje izgleda dobro.
"Postojali su neki povijesni citati iz Džingis-kana o jedenju hrane s poda u stilu 'ako je bilo dovoljno dobro za njega, onda je sigurno za sve'", rekao je Paul Dawson, profesor znanosti o hrani na Sveučilištu Clemson.
Međutim, ljudima tog doba nedostajalo je znanje o mikroorganizmima i o tome kako oni mogu uzrokovati bolesti, tako da jedenje hrane s poda možda tada i nije bila velika stvar, prema knjizi 'Jeste li upravo to pojeli?' koju su napisali Dawson i Brian Sheldon.
Još jedna referenca na mit dolazi iz netočne priče o kuharici Juliji Child, u kojoj se gledatelji navodno sjećaju kako je ispustila komad mesa i podigla ga, rekavši da ako ste sami u kuhinji, nitko neće vidjeti ako vam ispadne hrana. No, prema Dawsonu, ova priča nije istinita.
"Nismo mogli točno utvrditi kada je počeo ovaj trend", rekao je. "Mislim da je to samo jedan od onih društvenih mitova koji su na neki način počeli i zadržali se jer su ga ljudi nastavili propagirati."