
Istina ili mit: Trebamo li se pouzdati u 'pravilo 5 sekundi'?

Svima nam je barem jednom ispala hrana na pod, bio to komad pizze, kreker ili voće, a i dalje smo to htjeli pojesti - a možda i jesmo pojeli, pozivajući se na poznato pravilo pet sekundi.
Ali je li zapravo u redu jesti hranu koja je jednom dotaknula tlo? Je li taj 'sveti' komad pizze zapravo zaštićen tih pet sekundi ili je sve jedna velika laž u koju volimo vjerovati?
Bilo da je pravilo 5 sekundi - ili pravilo 10 ili 3 sekunde, kako god ga nazvala - istinito, stvari su puno kompliciranije, kažu stručnjaci. Ovisi o nekoliko varijabli, uključujući vrstu hrane, vrstu poda i čime je ta površina potencijalno kontaminirana. Evo zašto.
Kako je nastalo pravilo pet sekundi?
Nitko nije siguran odakle potječe ideja o pravilu pet sekundi, ali se često pripisuje mongolskom vladaru Džingis-kanu iz 13. stoljeća, za kojeg se kaže da je imao pravilo da je hrana koja padne na pod sigurna za upotrebu ako i dalje izgleda dobro.
Međutim, ljudima tog doba nedostajalo je znanje o mikroorganizmima i o tome kako oni mogu uzrokovati bolesti, tako da jedenje hrane s poda možda tada i nije bila velika stvar, prema knjizi
Još jedna referenca na mit dolazi iz netočne priče o kuharici Juliji Child, u kojoj se gledatelji navodno sjećaju kako je ispustila komad mesa i podigla ga, rekavši da ako ste sami u kuhinji, nitko neće vidjeti ako vam ispadne hrana. No, prema Dawsonu, ova priča nije istinita.
Što se događa kada hrana padne na pod?
I Dawson i Schaffner proučavali su pravilo pet sekundi i što se događa kada različita hrana dođe u dodir s različitim površinama.
U studiji iz 2006. objavljenoj u
Istraživanje je pokazalo da su najvažnija razina onečišćenja poda i vrsta površine. Tepih je dulje sadržavao više bakterija, ali se nije toliko prenosio na hranu; Porozna površina tepiha omogućila je bakterijama da uđu i ne stoje toliko na površini, rekao je Dawson.
Bakterije mogu živjeti na suhim površinama i do nekoliko tjedana, tako da je potencijal kontaminacije velik, objasnio je.
Schaffner je 2016. bio koautor studije objavljene u
Ima li barem malo istine u pravilu 5 sekundi?
Hrana će odmah pokupiti bakterije,

Šarmantni par na špici jednostavno nas je oduševio, ovakve kombinacije rijetko viđamo

Gdje na kestenijadu ovog vikenda? Pregled najboljih manifestacija od Kostajnice do Lovrana

Donosimo izbor najljepših midi haljina za posao iz jesenskih kolekcija
