
Istina ili mit: Trebamo li se pouzdati u 'pravilo 5 sekundi'?

Svima nam je barem jednom ispala hrana na pod, bio to komad pizze, kreker ili voće, a i dalje smo to htjeli pojesti - a možda i jesmo pojeli, pozivajući se na poznato pravilo pet sekundi.
Ali je li zapravo u redu jesti hranu koja je jednom dotaknula tlo? Je li taj 'sveti' komad pizze zapravo zaštićen tih pet sekundi ili je sve jedna velika laž u koju volimo vjerovati?
Bilo da je pravilo 5 sekundi - ili pravilo 10 ili 3 sekunde, kako god ga nazvala - istinito, stvari su puno kompliciranije, kažu stručnjaci. Ovisi o nekoliko varijabli, uključujući vrstu hrane, vrstu poda i čime je ta površina potencijalno kontaminirana. Evo zašto.
Kako je nastalo pravilo pet sekundi?
Nitko nije siguran odakle potječe ideja o pravilu pet sekundi, ali se često pripisuje mongolskom vladaru Džingis-kanu iz 13. stoljeća, za kojeg se kaže da je imao pravilo da je hrana koja padne na pod sigurna za upotrebu ako i dalje izgleda dobro.
Međutim, ljudima tog doba nedostajalo je znanje o mikroorganizmima i o tome kako oni mogu uzrokovati bolesti, tako da jedenje hrane s poda možda tada i nije bila velika stvar, prema knjizi
Još jedna referenca na mit dolazi iz netočne priče o kuharici Juliji Child, u kojoj se gledatelji navodno sjećaju kako je ispustila komad mesa i podigla ga, rekavši da ako ste sami u kuhinji, nitko neće vidjeti ako vam ispadne hrana. No, prema Dawsonu, ova priča nije istinita.
Što se događa kada hrana padne na pod?
I Dawson i Schaffner proučavali su pravilo pet sekundi i što se događa kada različita hrana dođe u dodir s različitim površinama.
U studiji iz 2006. objavljenoj u
Istraživanje je pokazalo da su najvažnija razina onečišćenja poda i vrsta površine. Tepih je dulje sadržavao više bakterija, ali se nije toliko prenosio na hranu; Porozna površina tepiha omogućila je bakterijama da uđu i ne stoje toliko na površini, rekao je Dawson.
Bakterije mogu živjeti na suhim površinama i do nekoliko tjedana, tako da je potencijal kontaminacije velik, objasnio je.
Schaffner je 2016. bio koautor studije objavljene u
Ima li barem malo istine u pravilu 5 sekundi?
Hrana će odmah pokupiti bakterije,

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
