Svima nam je barem jednom ispala hrana na pod, bio to komad pizze, kreker ili voće, a i dalje smo to htjeli pojesti - a možda i jesmo pojeli, pozivajući se na poznato pravilo pet sekundi.
Ali je li zapravo u redu jesti hranu koja je jednom dotaknula tlo? Je li taj 'sveti' komad pizze zapravo zaštićen tih pet sekundi ili je sve jedna velika laž u koju volimo vjerovati?
"Zapravo ne volim ljudima govoriti što da rade", rekao je Don Schaffner, stručnjak za hranu i ugledni profesor na odjelu za znanost o hrani na Sveučilištu Rutgers. "Volim pričati ljudima o znanosti i pustiti ih da sami odluče. Ipak, ako nešto ispustiš na tlo, može doći u kontakt s bakterijama, a ako te bakterije pojedeš, mogu ti naštetiti."
Bilo da je pravilo 5 sekundi - ili pravilo 10 ili 3 sekunde, kako god ga nazvala - istinito, stvari su puno kompliciranije, kažu stručnjaci. Ovisi o nekoliko varijabli, uključujući vrstu hrane, vrstu poda i čime je ta površina potencijalno kontaminirana. Evo zašto.