Dokazano djeluju

7 navika koje su važne za zdravlje mozga - uvrsti ih u svakodnevicu

Znanstvenici su otkrili kako način života koji vodimo uvelike utječe na zdravlje mozga i na njegov rad. Tjelovježba, zdrava prehrana i redovit seks samo su neki od načina za poboljšanje kognitivnih sposobnosti

pexels-monstera-6237959.jpeg
Foto: Pexels

Ljudski mozak uistinu je impresivan, ali i prilično misteriozan organ. O samom mozgu i njegovom radu provedena su brojna istraživanja, a znanstvenici neprestano otkrivaju nešto novo. Tako je nedavno otkriveno da se mozak može i pomladiti, ali sve to ovisi o našim navikama i načinu života koji vodimo.

Image
Povećavaju rizik od bolesti

Navike koje su jako loše za srce - izbaci ih iz svakodnevice

Hrana koju svakodnevno jedemo, naše navike i razina fizičke aktivnost – sve to utječe na mozak i na njegove funkcije. Upale koje se događaju u tijelu loše utječu i na zdravlje mozga stoga bismo ih trebali pokušati svesti na minimum. Kako? Zdravim načinom života i navikama koje mogu pozitivno utjecati na njegov rad.

Znanstvenici otkrivaju kako postoje određene navike i načini putem kojih možemo ojačati zdravlje mozga i tako poboljšati njegov rad. Njihove savjete donosimo u nastavku.

Pokreni se

Fizička aktivnost i redovita tjelovježba od ključne su važnosti za dobro fizičko i mentalno zdravlje pa i za pravilan rad mozga. Prema mišljenju stručnjaka, svaki dan bismo trebali vježbati. Ipak, to nije dovoljno, osim samog vježbanja, važno je stalno biti aktivan te izbjegavati sjedilački način života – koliko je moguće. Svi previše vremena provodimo sjedeći ispred ekrana, a stručnjaci upozoravaju da ne bismo trebali sjediti dulje od 45 minuta odjednom. Dakle, želiš li poboljšati rad mozga, nastoj biti što više aktivna u toku dana.

Image
Foto: Pexels

Druži se s prijateljima

Dobre vijesti stižu za sve one koji vole svoje vrijeme provoditi u društvu prijatelja. Ispostavilo se da je društveni život jako važan za zdravlje mozga. Studije su pokazale da su samoća i izoliranost od društva loši za zdravlje. Potreba za hranom, vodom i ljudskim kontaktom je duboko usađena u našu prirodu. Osjećaj usamljenosti može uzrokovati brojne upale u mozgu što ubrzava starenje te povećava rizik od demencije i drugih degenerativnih bolesti mozga.

Image
Foto: Pexels

Nemoj zanemarivati seksualne odnose

Prema mišljenju znanstvenika koji su provodile studije o mozgu, i seks može biti koristan za rad mozga i to tako da poboljšava kognitivne sposobnosti. Nedavna istraživanja su pokazala da redovita seksualna aktivnost s partnerom pozitivno utječe na zdravlje mozga.

Image
Foto: Pexels

Počni više ugađati sebi

U posljednje vrijeme termin 'self-care' odnosno briga o sebi postaje sve popularniji, a sad je i znanstveno dokazano da je to dobar način za poboljšanje zdravlja mozga. Kako pojašnjavaju stručnjaci, tri su važna faktora kada govorimo o zdravlju mozga: način na koji razmišljamo, koliko se družimo s drugima i kako se osjećamo. Dakle, ako se ne osjećaš dobro u vlastitom tijelu, to će se loše odraziti i na zdravlje mozga i na njegov rad. Upravo zato je self-care bitan. Nastoj što češće odvojiti vrijeme za sebe i za sve one male rituale koji te usrećuju.

Image
Foto: Pexels

Obrati pažnju na prehranu

Moderna zapadnjačka prehrana loše utječe na tjelesnu težinu, ali i na zdravlje mozga. Naime, procesuirane namirnice, brza hrana i hrana za van uzrokuju upale u našem tijelu, a rijetko kad sadrže neke korisne hranjive tvari. Iz tog razloga, važno je hraniti se zdravo i uravnoteženo kako bismo svom tijelu opskrbili sve ključne nutrijente. Za pravilan rad mozga vrlo je važan vitamin B12, a mnogi ljudi ga ne unose u dostatnim količinama. Od manjka ovog vitamina najčešće pate vegani. Još jedan ključni nutrijent za mozak je i vitamin D kojeg je teško dobiti samo iz prehrane. Njegovu proizvodnju u tijelu potiče boravak na suncu, a dobar izbor je i uzimanje suplemenata. Nadalje, prehranu je važno obogatiti i onim namirnicama koje sadrže zdrave masnoće koje su također važne za mozak i njegovo zdravlje, poput omega-3 masnih kiselina. Želiš li da ti mozak bude zdrav, nastoj se hraniti zdravo i uravnoteženo.

Image
Foto: Pexels

Razmisli o povremenom postu

Povremeni post dobar je za tijelo i za um, a to su potvrdila i brojna istraživanja. Dokazano je da povremeno uključivanje posta u rutinu može imati pozitivan učinak i na rad mozga te poboljšati kognitivne funkcije. Post pomaže tijelu da se oslobodi svih nakupljenih toksina, a na taj se način smanjuje rizik od upala koje su glavni okidač brojnih bolesti.

Image
Foto: Pexels

Pobrini se za svoje dentalno zdravlje

Brineš li dovoljno o svojim zubima i oralnom zdravlju? Istraživanja su pokazala da osobe koje ne vode brigu u svom dentalnom zdravlju imaju veći rizik od bolesti desni, a to može dovesti i do razvoja raznih drugih bolesti i poremećaja, poput vaskularne demencije. Naša usta su ključni izvor svih upala. Zdravlje probavnog sustava važno je za imunitet, a probava počinje u ustima. Osim unosa kvalitetnih namirnica, ključna je i pravilna oralna higijena.  

Image
Foto: Pexels