Kad je u pitanju prehrana, najvažnije stvari su umjerenost i balans. Voliš li jesti određene namirnice poput čokolade, sira ili kroasana, ne moraš ih nužno izbaciti iz svog jelovnika samo zato jer su nezdrave.
Naime, budeš li jednom tjedno pojela kroasan, to neće pretjerano utjecati na tvoje zdravlje niti pak na težinu. Osim toga, uvijek postoje i zdrave alternative koje također možeš uključiti u svoju prehranu.
Sir je namirnica bez koje mnogi ne mogu zamisliti svoju prehranu, no žene ga često izbjegavaju zbog straha od debljanja. Istina je da je sir kalorična namirnica, no isto tako obiluje proteinima, kalcijem i mnogim drugim nutrijentima. Voliš li jesti sir, ne moraš ga izbjegavati, no ključ je u umjerenosti.
Osim toga, postoje i mnoge vrste sireva koje su zdrave te sadrže manje kalorija od ostalih. Bez obzira na tvoje preferencije ili pak ograničenja u prehrani, ovo su neke od najzdravijih vrsta sireva koje možeš uključiti u svoju prehranu bez imalo grižnje savjesti.
Foto: Unsplash
Za one koji žele smanjiti količinu soli u svojoj prehrani
Sol igra važnu ulogu u proizvodnji sira jer kontrolira vlagu, teksturu, okus i sigurnost same namirnice. Iako ne može biti u potpunosti eliminirana, postoje određene vrste sireva u kojima se nalaze mnogo manje količine soli. Uglavnom mekše i manje zrele vrste sireva sadrže manje soli. Neki od takvih sireva su švicarski sir, parmezan i ricotta.
Za oni koji izbjegavaju masnoće
Parmezan i mozzarella najbolji su izbor za one koji žele smanjiti unos masnoće u organizam, a neki od sireva koji također sadrže manji udio masti su zrnati sir, ricotta i cheddar. Preporučuje se izbjegavati procesuirane sireve sa smanjenim postotkom masnoće jer oni uglavom sadrže i konzervanse te manje nutrijenata. Imaj na umu da je uvijek najbolje odabrati što prirodnije i cjelovite namirnice, bez umjetnih dodataka, a tvoje će tijelo znati kako procesuirati ono najbolje.
Za one koji su u potrazi za kalcijem i proteinima
Želiš li putem prehrane povećati unos kalcija i proteina, dobre su vijesti da pojedine vrste sireva obiluju tim sastojcima. Primjerice, švicarski sir, cheddar, gouda, ricotta i mozzarella samo su neki od takvih sireva.
Za one koji ne podnose laktozu
Prirodni sirevi poput cheddara, mozzarelle i švicarskog sira u sebi sadrže minimalnu količinu laktoze jer se ona većim dijelom uklanja prilikom same proizvodnje u procesu izrade sira.
Dakle, bez obzira na način prehrane kojeg se držiš, ovo su neki od sireva u kojima smiješ uživati, no nemoj zaboraviti da je ključ uvijek u umjerenosti.