

Kad je u pitanju prehrana, najvažnije stvari su umjerenost i balans. Voliš li jesti određene namirnice poput čokolade, sira ili kroasana, ne moraš ih nužno izbaciti iz svog jelovnika samo zato jer su nezdrave.
Sol igra važnu ulogu u proizvodnji sira jer kontrolira vlagu, teksturu, okus i sigurnost same namirnice. Iako ne može biti u potpunosti eliminirana, postoje određene vrste sireva u kojima se nalaze mnogo manje količine soli. Uglavnom mekše i manje zrele vrste sireva sadrže manje soli. Neki od takvih sireva su švicarski sir, parmezan i ricotta.
Parmezan i mozzarella najbolji su izbor za one koji žele smanjiti unos masnoće u organizam, a neki od sireva koji također sadrže manji udio masti su zrnati sir, ricotta i cheddar. Preporučuje se izbjegavati procesuirane sireve sa smanjenim postotkom masnoće jer oni uglavom sadrže i konzervanse te manje nutrijenata. Imaj na umu da je uvijek najbolje odabrati što prirodnije i cjelovite namirnice, bez umjetnih dodataka, a tvoje će tijelo znati kako procesuirati ono najbolje.
Želiš li putem prehrane povećati unos kalcija i proteina, dobre su vijesti da pojedine vrste sireva obiluju tim sastojcima. Primjerice, švicarski sir, cheddar, gouda, ricotta i mozzarella samo su neki od takvih sireva.
Prirodni sirevi poput cheddara, mozzarelle i švicarskog sira u sebi sadrže minimalnu količinu laktoze jer se ona većim dijelom uklanja prilikom same proizvodnje u procesu izrade sira.


Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Stradivarius oduševljava ljetnom kolekcijom sandala i natikača - donosimo favorite
