Prehranom do zdravlja

Saveznici imuniteta: Namirnice koje će te čuvati od viroza

Sezona obolijevanja od virusnih infekcija samo što nije stigla. Pripremi se na vrijeme i uz pomoć hrane ojačaj svoj imunitet. Otkrivamo ti kako u nastavku

becca-tapert-RjmGzTg4_mw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Med

Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis djelovanja ove čudesne namirnice je vrlo dugačak. Najpoznatije svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa. Izvrstan je i za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove iz ugriza ili uboda. Med je i od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različite vrste meda ciljano djeluju na pojedine tegobe. Tako primjerice kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu. Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti i migrena. Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva, jetre i žuči, liječi  anemiju, uklanja umor i jača imunitet. Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadni (cvjetni) med preporučuje se kod alergija i za jačanje imuniteta.

Image
Foto: Unsplash
5/6