Prehranom do zdravlja

Saveznici imuniteta: Namirnice koje će te čuvati od viroza

Sezona obolijevanja od virusnih infekcija samo što nije stigla. Pripremi se na vrijeme i uz pomoć hrane ojačaj svoj imunitet. Otkrivamo ti kako u nastavku

becca-tapert-RjmGzTg4_mw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Listopad je pred vratima, a s njim nerijetko dolazi i sezona prehlada, gripe i viroza. Kao da nam koronavirus nije dovoljan, sada moramo razmišljati i o drugim bolestima. No, postoje jednostavni načini kako ojačati vlastiti imunitet za vrijeme sezone haranja bakterija i virusa, a najjednostavniji je svakako prilagodba jelovnika potrebama sezone. Tako nam stručnjaci u jesen i u zimu preporučuju konzumiranje što više toplih tekućina, jedenje toplih pilećih i povrtnih juha, uživanje u narančama te masnoj, plavoj ribi. No, znaš li zapravo koji se to sastojci apsolutno moraju naći na tvom stolu tijekom hladnih mjeseci kako bi održala organizam zdravim i funkcionalnim?

Image
Uključi ih u prehranu

Ove su namirnice odličan izvor važnog minerala - cinka

Top pet namirnica čudotvornog djelovanja na naše zdravlje predstavljamo ti u nastavku. Svakako se educiraj o njima te njihovim blagodatima na naše tijelo i podizanje imuniteta. Kada ih jednom uključiš u svakodnevnu prehranu nećeš se više morati bojati nikakvih prehlada ni bolesti.

Đumbir

Đumbir je jedna od najljekovitijih namirnica na svijetu, a u medicini se koristi već više od 5000 godina. Ključna je biljka ayurvedske medicine, a njegovu specifičnu aromu i ljekovito djelovanje poštuju mnoge kuhinje diljem svijeta. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Uz to, đumbir je bogat i gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Zbog toga olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Može suzbiti mučninu u trudnoći ili mučninu izazvanu vožnjom, kao i mučninu uzrokovanu kemoterapijom. Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, odlično djeluje na smirivanje artritisa i reume, a općenito potiče detoksikaciju, ubrzava metabolizam i izbacuje višak tekućine iz organizma te je zbog toga idealno sredstvo za mršavljenje.

No, đumbir je i naš najveći saveznik kada je riječ o jačanju imuniteta za vrijeme sezone prehlada i viroza. Naime, svježi đumbir u čaju može uvelike pospješiti izbacivanje toksina iz našeg tijela, a time nam pomoći da se riješimo i virusa i bakterija. On jača našu probavu, a probava je ključ zdravlja – zbog toga bismo tijekom hladnih mjeseci definitivno trebali konzumirati čaj od đumbira što češće. Taj prirodni lijek ugodnog okusa učinit će čuda za naš organizam.

Image
Foto: Unsplash

Probiotici

Probiotici su iznimno važni za održavanje naše crijevne flore zdravom i uravnoteženom, a u jesenskim i zimskim mjesecima je najdostupniji probiotik upravo kiseli kupus. Kiseli kupus je odavno znan kao zaštitnik dobre probave, ali i jakog imuniteta, pa je sada pravo vrijeme da ga uključiš u svoju prehranu.

Kiseli kupus oduvijek je bio cijenjen. Način njegove pripreme potječe od Slavena, a koristi se i dan danas. Poznato je da je moreplovac James Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasnog skorbuta. Sebastian Kneipp njime je liječio dijabetes, giht, opekline i upale. Samo sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je i kao izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka, te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.

Image
Foto: Pexels

Češnjak

Tisućama godina ova čudotvorna biljka liječi razne tegobe. Homer je u „Odiseji“ opjevao češnjak kao „biljku spasa“, u Vedama se spominje kao „sveta božanska biljka i lijek“. Faraoni su ga davali robovima za vrijeme gradnje Keopsove piramide kako bi imali snažno, zdravo i izdržljivo tijelo za teške fizičke poslove. U oba Svjetska rata češnjak se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo, a svi znamo priču kako češnjak tjera zle duhove. Dakle, češnjak je jedna od najstarijih poznatih kultiviranih biljaka u svijetu i ljudi su već tisućama godina upoznati s njegovim ljekovitim svojstvima.

Danas je dokazano da češnjak sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je dušičnim supstancama, eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, polioze kao što je inulin, enzime, biljne masti i druge tvari. Znamo tako da češnjak ima znatna antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva te da je snažan antioksidans, djeluje protuupalno i odlično djeluje na imunitet.

Mnogi ga nazivaju najboljim prijateljem našeg krvotoka jer snizuje krvni tlak, čini krvne žile gipkijima (odličan protiv ateroskleroze), potiče rad crvenih krvnih zrnaca, potiče prokrvljenost i poboljšava protok krvi. Svakodnevno konzumiranje češnjaka štiti od bolesti srca i nastanka moždanog udara, a dobar je i protiv šećerne bolesti jer regulira postotak glukoze u krvi.

U periodu kada vladaju gripe i prehlade, češnjak će te poštedjeti bolesti. Svakodnevno pojedi 2-3 režnja češnjaka. To će ojačati tvoj imunitet te smanjiti mogućnost zaraze. Nekoć su ljudi za vrijeme epidemija gripe istisnuli nekoliko režnjeva češnjaka i ostavili ih u prostoru, jer češnjak ne samo da ubija bakterije i viruse u organizmu, već djeluje na njih i u zraku. Ako ga kombiniraš s đumbirom, medom i limunom, dobit ćeš sirup iznimno blagotvornih svojstava koji je pravi lijek za bilo kakve prehlade i viroze. Nemoj stoga dopustiti da te neugodan miris češnjaka odbije od njega.

Image
Foto: Unsplash

Med

Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis djelovanja ove čudesne namirnice je vrlo dugačak. Najpoznatije svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa. Izvrstan je i za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove iz ugriza ili uboda. Med je i od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma.

Različite vrste meda ciljano djeluju na pojedine tegobe. Tako primjerice kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu. Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti i migrena. Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva, jetre i žuči, liječi  anemiju, uklanja umor i jača imunitet. Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadni (cvjetni) med preporučuje se kod alergija i za jačanje imuniteta.

Image
Foto: Unsplash

Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njezinog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Dakle, kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.

Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje antiupalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Kurkuma se u medicinske svrhe tako koristi za jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, protiv gljivica i bakterija i protiv crijevnih parazita.

Najjednostavniji način da kurkumu uvrstiš u svoju prehranu je taj da prije spavanja ispiješ šalicu „zlatnog mlijeka“. Dakle, u šalicu toplog mlijeka dodaš pola žličice kurkume i cimeta koji će divno djelovati na zdravlje tvog organizma, a uz to će te i opustiti za počinak.

Image
Foto: Unsplash