Prehranom do zdravlja

Saveznici imuniteta: Namirnice koje će te čuvati od viroza

Sezona obolijevanja od virusnih infekcija samo što nije stigla. Pripremi se na vrijeme i uz pomoć hrane ojačaj svoj imunitet. Otkrivamo ti kako u nastavku

becca-tapert-RjmGzTg4_mw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njezinog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Dakle, kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje antiupalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Kurkuma se u medicinske svrhe tako koristi za jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, protiv gljivica i bakterija i protiv crijevnih parazita.

Najjednostavniji način da kurkumu uvrstiš u svoju prehranu je taj da prije spavanja ispiješ šalicu „zlatnog mlijeka“. Dakle, u šalicu toplog mlijeka dodaš pola žličice kurkume i cimeta koji će divno djelovati na zdravlje tvog organizma, a uz to će te i opustiti za počinak.

Image
Foto: Unsplash
6/6