Ne možete se riješiti stresa? Probali ste, ali ništa ne funkcionira. No, primijetili ste da stres utječe na vašu tjelesnu težinu. Možda se debljate, možda mršavite, no promjene u težini uvijek su povezane s količinom stresa.
Različiti su stresovi u različitim periodima života.
U usponu ste karijere, a želite i veliku sretnu obitelj? Želje su vam veće nego mogućnosti? Znači u tridesetim ste godinama života.
Nemate dovoljno snage i već vas muče neki simptomi koji se ponavljaju (glavobolje, bolovi u kralježnici…)? Znači, u četrdesetima ste.
Ili ste stalno umorni i nemate ni snage ni volje? Menopauza, pedesete.
Stres nastaje u glavi, najprije se manifestira na crijevima i probavi, a poslije gdje god stigne. Ako vam je glava propusna za negativne misli, onda će i vaša crijeva biti propusna za nezdrave tvari.Negativne misli izazivaju stres, a nezdrava hrana izaziva upalu.
Ključna je istina – mi nismo ono što jedemo, nego ono sto apsorbiramo (propuštamo).
Možete jesti jako zdravu i kvalitetnu hranu, no ako vaša crijeva to ne mogu apsorbirati, to samo prolazi kroz vas.
Zašto mnogima nedostaje željezo? Zato što imaju upaljena crijeva, ne mogu apsorbirati vitamin C, a tada nije moguća niti apsorpcija željeza. Dakle, ne trebate uzimati željezo, nego ozdravite svoja crijeva.
Tužna je istina da većina ljudi ima upaljena crijeva. To znači da kvalitetnu hranu vrlo često ne apsorbiramo, jer zbog upale gubimo vitamine i minerale koji su potrebni za zdravu apsorpciju. S druge strane, apsorbiramo toksične tvari, jer su crijevne resice upaljene, bolesne, oštećene i nisu u stanju procijeniti što treba propustiti iz crijeva u krv, a što ne. Zašto je to tako? Uzrok tome je stres. Fizički i mentalni stres.
Fizički i mentalni stres
Hrana je fizički stres. Svaka hrana koju unosimo u naše tijelo je stres za tijelo. To je strana tvar i tijelo mora na neki način reagirati na nju. Tijelo mora izabrati način na koji će reagirati na neku tvar, namirnicu, hranu.
Ako jedemo jednolično i uvijek u isto vrijeme, tijelo je pripremljeno (spremno) za probavu. To je prvi korak za ozdravljenje crijeva, ako se odlučite.
No, ako jedemo neredovito i raznoliko, tijelo nije spremno za probavu i probava se ne obavlja do kraja, ostaju toksični produkti. Kad kažem raznoliko, mislim na uvijek različito pripremljenu hranu te hranu iz različitih izvora. Raznoliko znači i da svaki put kupite kruh u drugoj pekari (no, nadam se da sami pečete svoj kruh).
Raznoliko je i kada jedete po restoranima, s nogu u pekarama, usput u samoposluzi, pa onda malo zdrave hrane s tržnice, pa domaća kokoš od susjeda… Ako tome nadodate recepte s interneta, raznolikost će vas dokrajčiti. Većina tih recepata su uglavnom neprilagođeni fiziologiji probavnog trakta i kapacitetu crijeva.
Tijelo nije kreirano za tolike količine hrane koju mi unosimo. Već malu djecu krivo učimo da stalno jedu, te ih nažalost nagrađujemo ako jedu više. Taj strah od smanjenog unosa hrane je potpuno bezrazložan. Tijelo troši dnevno 1000 cal, a imamo zalihe od 36000. Možemo slobodno ne jesti i ne piti 3 mjeseca!
Snaga osobe treba biti vrlo jaka da probavi tolike količine hrane. A takvi su ljudi rijetki.
Da bi energija osobe bila jaka, za to je potreban, između ostalog, jaki zdravi ego jer energija tijela slijedi energiju uma.
Zdravi ego imaju samo oni koji su u miru sa sobom, koji sebe priznaju, koji su sebe i svoj život prihvatili, koji su povezani sa svojim korijenima, koji su uspješni u životu na svim razinama, koji su zdravi i koji žive svoje snove.
Oni koji se ne boje ni zdravlja ni bolesti, ni života ni smrti.
Koliko takvih poznajete?
Ima ih oko 1-3%.
No, budite poput njih, pa ćete moći jesti što želite i koliko želite. Ako sada to još niste, naučite ono što je važno.
Kakva je energija aure, tijela, misli, takva je energija crijeva. Ako možete bez problema probaviti situacije i ljude oko sebe, moći ćete i hranu.
Što znači riječ PROBAVITI?
Probaviti znači: uvijek biti spreman na probavu
Čovjek je spreman probavljati život kad je spreman u svakom trenutku prihvatiti sve što mu se u životu događa, sve što mu dolazi. Ako nije – slijedi mentalni stres. Uz mentalni stres, tijelo i živci nisu opušteni, ne luči se dovoljno enzima i sekreta za probavu i hrana ostaje neprobavljena, pretvara se u toksine.
Crijeva su spremna probavljati ako je hrana spremna za crijeva. Hrana je spremna za crijeva, ako je želudac bio spreman i osigurao dovoljno enzima i kiseline. No, ako smo mi nervozni ili u strahu, želudac postane nervozan, bolan, neefikasan. Želudac tada ne može obavljati svoju funkciju probave, a veliki i neprobavljeni dijelovi hrane dolaze u crijeva i tamo izazivaju upalu.
Probaviti znači: imati znanja probaviti
Potrebna su nam duhovna znanja i osviještenost da shvatimo kamo nas vodi stalno neprobavljanje nekih situacija, ljudi (ne možemo probaviti svoje mane, neuspjehe, osobine, partnerove mane, mane sadašnjeg posla, mane naših roditelja, mane politike…) Crijeva uče. Učimo umom i tijelom. Nemojte dopustiti da vam tijelo mora reći NE, prepoznajte situacije u kojima ne trebate biti, odmaknite se iz njih i nećete imati gastritis.
Probaviti znači: imati snage probaviti
Cjelokupan život treba biti uravnotežen da bi imali energije. Naši uspjesi i zadovoljstvo koje proizlazi iz osobnih uspjeha jača nam snagu, jača naš zdravi ego i zdravi identitet. Ta se energija prelijeva i na našu probavu. Tijelo s puno snage ima snage probaviti i hranu. Snažan organizam ima snažan tonus. Uštipnite se za obraze. Jesu čvrsti ili mlohavi? Kakvi su vam obrazi, takav vam je i tonus crijeva.
Može li crijevo s takvim tonusom potisnuti hranu prema debelom crijevu i uzeti sebi ono sto tijelu treba (apsorbirati)?
Malo dublje gledajući, dobar tonus znaci jači simpatikus od parasimpatikusa. No, čim prijeđe granicu, prelazi u spazam (grč). Može li ukočeni mišić što pomaknuti? Dakle, potreban je stalni balans.
Probaviti znači i poznavati sebe
Ako poznajemo sebe, postajemo pametniji, donosimo pametnije odluke. Biti pametan znaci ne ulaziti u situacije koje nas frustriraju i troše, nego ulaziti u situacije koje nas čine pobjednicima i koje u konačnici podižu našu energiju.
To ne znači da neće biti problema, ali ako smo jaki probleme ćemo odmah rješavati.
Vrlo čest mentalni stres u odraslih je misao: “Ja to ne mogu” To su emocije djeteta u nama. Dijete misli (dijete to misli s pravom) da ne može bez pomoći druge osobe. Djeca na kraju dobiju pomoć, no odrasli koji misle “da ne mogu” obično čekaju da se dogodi čudo (premda to nikad ne bi priznali niti tako nazvali) i na kraju ništa ne rješavaju.
Čuda postoje, ali tražite ih na krivom mjestu. Stajanje i čekanje da se situacija riješi, dovodi do depresije. U crijevima se to očituje stajanjem probavnog procesa, stajanjem hrane u crijevima, truljenjem i fermentacijom. Dolazi do trovanja cijelog tijela. Truje se i mozak jer ti plinovi stižu do mozga, oslabljuju percepciju te dodatno onemogućuju rješavanje tekućih problema. Stvara se začarani krug.
Začarani krug
Začarani krug nastaje iz nespremnosti. Ne meditirate, ne vježbate, ne hranite se zdravo (kako i bi kad ništa o tome ne znate ili ste krivo upućeni), ne učite, ne radite na sebi.
Nespremni ste za život i nespremni ste za brzo rješavanje problema. Radite iste greške godinama. Svoj problem pretačete u mantru (nemam vremena… žuri mi se… stalno sam u stresu… moj muž se nikad neće promijeniti… moram početi vježbati… moram smršaviti….). Kad nešto postane mantra, onda postane još očitije.
Nespremni ste za brzo rješavanje problema i crijeva su Vam nespremna za probavu.
Što učiniti?
Prestanite čitati o zdravom životu, krenite u praksi sa zdravim životom. Kako jesti, probavljati? Hranu treba dobro i dugo žvakati! Ne? Želite brzo jesti jer tako više uživate? Nemate vremena za dugo žvakanje?? Ok. Ako brzo jedete a nemate problema s probavom, imat ćete. Ne brinite.
Ako imate bilo kakav simptome neke kronične bolesti (reumatoidni artritis, migrene, kožne bolesti, autoimune bolesti…), prvi korak ka ozdravljenju je polagano žvakanje hrane. Nemojte ovo zaboraviti. Nemojte trošiti na krive stvari, započnite s dugim žvakanjem hrane. Neki su samo ovom tehnikom izliječili crijeva.
Što još trebate znati?
Trebate osvijestiti gdje vam je FOKUS. Fokus vam je na krivom mjestu.
Stalno mislite: koja je hrana zdrava?! Krivo.
Pravi fokus je: da li je moja probava zdrava? Ako nije, želim znati kako ozdraviti moju probavu.
Probava je povezana s umom, zato se zapitajmo da li nam je um zdrav i kako pazimo da bude zdrav?
Kakav um, tako zračite
Svi vide tko ste – po Vašem hodu, stavu, snazi glasa, pogledu, riječima…svi vide kakav vam je tonus – snaga – energija.
Kako zračite, tako i probavljate
Neprihvaćanjem (ljudi, situacija) usporavate svoju energiju, a to se očituje jasnim fizičkim simptomima truljenja i fermentacije što izaziva upalu ne samo crijeva već i jajnika maternice, želuca, jednjaka i svega sto se nađe u blizini.
Boja kože pokazuje tonus organizma, čistoću misli i tijela.
Mislili ste da upaljena crijeva možete riješiti nekom dobrom aminokiselinom, hidroliziranim kolagenom, đumbirom, cinkom…? Da, možete. To je dobar korak za liječenje probave. Fizička disciplina je uvjet za disciplinu uma.
No, želite li i bez problema probaviti ljude, situacije, stresove bez problema? To znači da ćete prihvatiti “loše situacije, loše ljude” i nećete se stalno fokusirati na taj loši dio, već ćete svoj fokus držati tamo gdje je “dobro i gdje je vaš napredak”.
Vaš organizam će naučiti uzimati “sve dobro” i odbacivati “sve loše”. Ako to uspijete, onda možete pojesti i lošu hranu, a Vaše tijelo neće apsorbirati otrove iz hrane.
Zapamtite, crijevna sluznica i bakterije koje su tamo naseljene su inteligencija tijela. Mozak određuje koje će bakterije tamo živjeti. Ta inteligencija odlučuje što zadržava u tijelu, a sto odbacuje. No ako imate neinteligentne bakterije, onda ćete zadržavati smeće, a vitamine, minerale i hranjive tvari ćete pustiti van. To će izazvati dodatnu upalu crijeva i ulazite u začarani krug. Jednako tako ćete se zadržavati u lošim životnim situacijama, a one koje su dobre za vas ćete propuštati.
Da bi donijeli ispravne i dobre odluke za svoj život trebate poznavati sebe. Znanje o sebi preduvjet je svake kvalitetne promjene. Bez znanja o sebi promjena nije moguća.
Upoznajte sebe na radionici “Ženski um, žensko srce”, 25. i 26. studenog u Zagrebu.
Prvi je korak, upoznati sebe, svoje mane i prednosti koje ide uz to.
Učimo koji životni arhetip prevladava u nama. S tim arhetipom se rađamo, s njim ćemo umrijeti.
Trebamo ga upoznati, nahraniti i tada ćemo biti mirne, zadovoljne.
Zdravlje tijela je rezultat kako hranimo dušu.
Upoznajte 7 ženskih arhetipskih ponašanja:
ARTEMIDA – žena usmjerena na postignuće svojih ciljeva, uvijek vrlo aktivna, ima puno prijateljica
ATENA – razborita, samouvjerena žena koja se ne povodi za svojim srcem, već za razumom
HESTIJA – strpljiva i stabilna žena, uživa u samoći, te zrači osjećajem netaknutosti i potpunosti
HERA – boginja braka, život podređuje braku i partneru
DEMETRA – majčinski tip, s porivom pružanja tjelesne i duhovne potpore djeci (često i drugima)
PERZEFONA – vječna djevojka sklona pokoravanju, pasivnosti, potrebom za udovoljavanjem drugima, željom da drugima bude potrebna
AFRODITA – uživa u ljubavi i ljepoti, seksualnosti i senzualnosti, potiče na ispunjavanje kreativnih ideja
Svako od ovih ponašanja donosi odredjene okolnosti u naš život. Na nama je da budemo na pravom putu.
Više o radionici: http://mulier.hr/stitnjaca-debljanje-umor/
“Život je prekratak da se predugo tražite i predug da budete sve i svatko.”
Mi nismo ono što jedemo, nego ono sto apsorbiramo