Iako je mnogima tjestenina omiljeno jelo, bilo kao prilog ili samostalno, često imamo grižnju savjest kad je pojedemo previše jer je na glasu kao kalorična namirnica koja deblja. No, to ne mora biti tako. Imamo dobru vijest za sve pastoljupce - nije svaka tjestenina nužno loša za tvoj struk.
Pužići, špageti, tortelini, makaroni, penne, Talijani tvrde kako ima preko 350 vrsta tjestenine tako da ovo jelo nikako ne može biti dosadno. No, kalorijska i nutritivna vrijednost ne ovisi o obliku i veličini, već o njezinim sastojcima. 100 grama 'obične' bijele tjestenine sadrži 131 kalorija. Tjestenina je zapravo škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, a zatim se 'skladišti' u salo.
Trik za manje kalorija
U emisiji 'Trust Me, I'm a Doctor' slučajno je otkriveno kako se kalorijska vrijednost može smanjiti ako se kuha na određen način. Stvar je u tome da se pašta ne jede odmah nakon kuhanja, nego se najprije sasvim ohladi i zatim se treba ponovno zgrijati. "Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi", rekao je dr. Chris van Tuelleken, londonski liječnik zaslužan za ovo otkriće.
Najzdravija tjestenina
Bez obzira na način kuhanja, bijela tjestenina definitivno nije najbolji izbor ako paziš na svoju liniju. No, srećom, postoje mnoge druge vrste ove super namirnice. Pašta ima lošu reputaciju, ali to se može i mora promijeniti. Biraj jednu od ovih 5 tipova tjestenine i uživaj u tanjuru svježe kuhane pašte bez grižnje savjesti:
Tjestenina od heljde
Tjestenina od 100 posto heljde bogatog je orašastog okusa i bogat je izvor vlakana. Savršeno paše uz umake od povrća ili kao sastojak salata. Tjestenina od heljde lako se priprema, a kod kuhanja ostaje čvrsta. Treba ju polako dodavati u veću količinu dobro posoljene vode.
Integralna tjestenina
Bijela tjestenina radi se od pšeničnog brašna, jednako kao integralna, ali je postupak izrade drugačiji. Za običnu tjesteninu zrna se čiste od mekinja i klica, a za integralnu se zrna ne obrađuju pa ona ostaje grublja. Radi mekinja i klica integralna tjestenina ima puno veći dio vlakana i zato se duže osjećamo sitima nakon tanjura takve tjestenine. Osim toga, vlakna izvrsno utječu na probavu, a integralna tjestenina manje je kalorična od obične.
Tjestenina od crvene leće
Ova vrta tjestenine savršena je zamjena za običnu jer je izuzetno zdrava. Naime, crvena leća sadrži velike količine željeza i opskrbljuje tijelo energijom. Ima antioksidacijska svojstva i ubraja se u čudesnu hranu koja usporava starenje. Kao i integralna tjestenina, tjestenina od crvene leća ima visok sadržaj vlakana,poboljšava probavu, snižava kolesterol i dobar je izbor za one koji žele skinuti višak kilograma.
Tjestenina od pira
Ova ukusna tjestenina orašastog okusa od cjelovitog zrna pira lako je probavljiva. Idealna je za one koji imaju probavne smetnje, a koje nisu povezne s glutenom, jer pir sadrži gluten. U 100 grama pirova tjestenina sadrži sam 90 kalorija, a bogata je vlaknima. Kuha se na isti način ako i obična bijela tjestenina.
Tjestenina od slanutka
Ova vrta tjestenine spada u najzdraviju pastu iako ima veću kalorijsku vrijednost - naime, ima visok udio proteina, a svi znamo kako upravo proteini pridonose održavanju mišićne mase. Ovaj specijalitet od mahunarki idealan je obrok uz umake ili kao hladna salata.