ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Ojačaj imunitet: Đumbir pomaže kod prehlade, ali i smanjuje apetit

Đumbir može smiriti uznemireni želudac, pomoći kod menstrualnih grčeva i kod gubitka kilograma

Ojačaj imunitet: Đumbir pomaže kod prehlade, ali i smanjuje apetit

Đumbir pripada istoj obitelji kao i kurkuma i kardamom, a ovaj korijen štovao se od drevne Indije i Kine do antičke Grčke i Rima. Medenjaci, pivo od đumbira i konzervirani đumbir poznati su proizvodi, ali đumbir je više od začina - njegova su ljekovita svojstva cijenjena i korištena kroz stoljeća. Biljka đumbir je trajnica koja može narasti do jednog metra u visinu i uglavnom se uzgaja u tropskim krajevima. Prema kineskoj tradiciji sušeni đumbir obično je jači od svježeg.

Image

Voliš jesti pohano, ali se bojiš da je takva hrana premasna? Evo kako pripremiti zdraviju verziju

Podrijetlom iz jugoistočne Azije, Indije i Kine, đumbir je dio prehrane u tim područjima i tisućama godina cijenjen je zbog svojih aromatičnih, kulinarskih i ljekovitih svojstava. Rimljani su đumbir prvi put uvozili iz Kine, a sredinom 16. stoljeća Europa je uvozila više od 2000 tona godišnje iz istočne Indije.

Čaj od đumbira izvrsno je piti kada osjetimo da smo prehlađeni. Djeluje dijaforetski, što znači da će nas zagrijati iznutra i potaknuti znojenje, pa je odličan kada se trebamo zagrijati. Za pripremu čaja protiv mučnine dovoljno je 20 do 40 grama svježeg narezanog đumbira u šalici vruće vode. Prema želji može se dodati kriška limuna ili kap meda.

Svježi đumbir može se čuvati u hladnjaku do tri tjedna, ako se ne oguli. Kad god je to moguće, dobro je odabrati svježi đumbir umjesto suhog - boljeg je okusa i sadrži višu razinu gingerola. Sušeni đumbir treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suhom mjestu, ali ne više od šest mjeseci.

Image


(Foto: Pixabay)

Znanost je jako dobro istražila ljekovita svojstava ovog korijena, a može nam pomoći te bi ga bilo dobro uvesti u prehranu, ali to ne znači da je lijek za sve. Đumbir treba koristiti uz zdravu prehranu, vježbanje i redovite posjete liječniku. Iako se smatra sigurnom biljkom za neke ljude može ipak biti neprikladan. Đumbir također sadrži umjerene količine oksalata, pa bi osobe s bubrežnim kamencima trebale izbjegavati preveliku konzumaciju đumbira. 

U nastavku otkrij kada nam đumbir može olakšati određene tegobe:

Pomaže kod ublažavanja bolova

Korijen, dio biljke koji se najviše koristi u alternativnoj medicini, bogat je uljima koja lako isparavaju i sadrže aktivnu komponentu gingerol. Vjeruje se da ovaj snažni protuupalni spoj objašnjava zašto ljudi s osteoartritisom ili reumatoidnim artritisom doživljavaju smanjenje razine boli i poboljšanje pokretljivosti kada redovito konzumiraju đumbir.

Image


(Foto: Pixabay)

Smiruje probavni sustav

Đumbir ima dugu tradiciju kada se radi o učinkovitom ublažavanju nelagode i boli u trbuhu. Smatra se izvrsnim karminativom, sredstvom koje potiče uklanjanje prekomjernih plinova iz probavnog sustava i smiruje nadutost. Grčevi i bol u gornjem dijelu trbuha izazvani stresom i lijekovima također se mogu umiriti đumbirom.


(Foto: Pixabay)

Ublažava blagu mučninu

Također su znanstvenici otkrili da korijen đumbira smanjuje simptome povezane s bolestima kretanja, uključujući vrtoglavicu, mučninu, povraćanje i hladno znojenje. Đumbir se koristi za liječenje mučnine i povraćanja koji su povezani s trudnoćom. Međutim, vrlo je važno razgovarati s liječnikom prije korištenja đumbira u trudnoći.

Image


(Foto: Pixabay)

Djeluje protupalno

Kao i orašasti plodovi, sjemenke, grah i cjelovite žitarice, đumbir sadrži antioksidanse, nazvane fitonutrijenti, koji mogu smanjiti oštećenje stanica. Korijen također može spriječiti početak upale smanjenjem aktivnosti stanica. Imajući ovo na umu, dodavanje đumbira na listu obveznih namirnica samo postaje još važnije. 

Image


(Foto: Pixabay)

Može pomoći kod gubitka kilograma

Vjeruje se da zbog svoje sposobnosti smanjenja apetita đumbir pomaže kod mršavljenja. Gingeroli u đumbiru također stabiliziraju razinu šećera u krvi. Dobro je kombinirati limun i đumbir za bolji metabolizam. Limunov sok u čaju od đumbira djeluju kao sredstvo za smanjenje apetita što će pomoći kod gubitka kilograma. 

Image


(Foto: Pixabay)

Pogledaj video: Kako se zdravo hraniti na poslu?