Image
Foto: Profimedia.hr
Selena Gomez
Foto: www.profimedia.hr

Selena Gomez

U svom novom dokumentarcu "Selena Gomez: My Mind and Me", pjevačica Selena Gomez otkrila je da joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj nakon što je prošla kroz razdoblje psihoze 2018. godine. Također je ispričala da se bori s pronalaskom pravog lijeka, ali i da je na kraju uspjela pronaći psihijatra koji joj je pomogao da se vrati na pravi put. "Morala sam na detoksikaciju od lijekova koje sam uzimala. Morala sam naučiti kako zapamtiti određene riječi. Trebalo je puno napornog rada da prihvatim da sam bipolarna, ali i da naučim kako se nositi s time", rekla je u dokumentarcu.

Mariah Carey
Foto: www.profimedia.hr

Mariah Carey

Poznatoj pjevačici Mariah Carey dijagnosticiran je bipolarni poremećaj još 2001. godine, a tek je 2018. godine o tome progovorila za časopis People, na čijoj se naslovnici tada pojavila. "Sve donedavno živjela sam u poricanju i izolaciji te u stalnom strahu da će me netko razotkriti", rekla je tada u intervjuu. "Bio je to pretežak teret za nositi i jednostavno to više nisam mogla. Tražila sam i dobila liječenje, okružila sam se pozitivnim ljudima i okrenula sam se onome što najviše volim — pisanju pjesama i stvaranju glazbe."

Demi Lovato
Foto: www.profimedia.hr

Demi Lovato

Pjevačica i bivša zvijezda Disney Channela, Demi Lovato, borila se s bulimijom i ovisnošću, a 2010. godine dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj, o kojem je progovorila godinu kasnije. Ipak, glumica se nije predala, a postala je i glasnogovornica kampanje za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju Be Vocal 2015. "Mogla sam ili ne govoriti ništa o svom boravku na rehabilitaciji i nadati se da će to nestati, ili sam mogla pričati o tome i nadahnuti ljude da također potraže pomoć, tako da sam upravo to učinila", rekla je za Woman's Health.

Catherine Zeta-Jones
Foto: www.profimedia.hr

Catherine Zeta-Jones

Glumica Catherine Zeta-Jones godinama je govorila o svojoj borbi s bipolarnim poremećajem i bila je zagovornica destigmatizacije mentalnih bolesti. Zeta-Jones ima bipolarni poremećaj II, a dijagnosticiran joj je nakon teškog razdoblja u njezinu osobnom životu. Glumica je prošla kroz razdoblje promjena raspoloženja nakon intenzivnog stresa kada se njezin suprug, Michael Douglas, borio s rakom grla u četvrtom stadiju. Dodatni stres bila je svađa s Douglasovom prvom suprugom oko honorara iz glumčevog filma "Wall Street: Novac nikad ne spava", a stres je često okidač poremećaja.

Frank Sinatra
Foto: www.profimedia.hr

Frank Sinatra

Čak je i veliki Frank Sinatra imao vlastito iskustvo s bipolarnim poremećajem, no o tome za života nikada nije govorio. Bio je jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenih umjetnika 20. stoljeća, a u intervjuu za Playboy 1963. za sebe je rekao: "Budući da sam 18-karatni manični depresivac i da sam živio život pun nasilnih emocionalnih kontradikcija, imam veliki kapacitet za tugu, kao i za ushićenje."

Halsey
Foto: www.profimedia.hr

Halsey

Prije nego što je postala pjevačica, Halsey je sa 17 godina doživjela slom i pokušala je počiniti samoubojstvo. Nedugo nakon toga dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj. Halsey se oglasila na svom Twitter profilu kako bi podsjetila druge da omalovažavanje stanja u kojem se nalaze oni ili netko njima blizak nikada nije u redu. "Posvetila sam svoju karijeru tome da progovorim i pružim uvid u bipolarni poremećaj i jako sam uznemirena onime što vidim. Manična epizoda nije šala. Ako ne možete ponuditi razumijevanje ili suosjećanje, ponudite svoju šutnju."

Carrie Fisher
Foto: www.profimedia.hr

Carrie Fisher

Pokojna Carrie Fisher, koja je ostavila neizbrisiv trag glumeći princezu Leiu u "Ratovima zvijezda", imala je probleme s drogom i alkoholom, a nakon što je bila trijezna godinu dana, dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj u dobi od 29 godina. Njezin otac, Eddie Fisher, također je bio bipolaran, a poremećaj može biti nasljedan. Fisher je otvoreno govorila o svom poremećaju, a za Huffington Post je rekla: "Ponekad biti bipolaran može biti izazov koji zahtijeva mnogo izdržljivosti i još više hrabrosti, pa ako živite s ovom bolešću i uspijevate funkcionirati, to je nešto na što možete biti ponosni."

Richard Dreyfuss
Foto: www.profimedia.hr

Richard Dreyfuss

Dobitnik Oscara i zvijezda legendarnih "Ralja", Richard Dreyfuss, ekstremne promjene raspoloženja primijetio je već u dobi od 14 godina, no živio je sa simptomima neliječenog bipolarnog poremećaja sve do 1995. kada je zatražio liječenje od terapeuta za svoju bolest u kasnim 40-ima. A anksioznost koja je dolazila s njegovim bipolarnim poremećajem nekada je bila toliko jaka da se osjećao kao da je noć prije ispita, a ti ne znaš ništa iz tog predmeta. "Živio sam taj osjećaj svaki dan, svake minute, cijelog života", rekao je za People 2013.

Hrabro se nose s dijagnozom

Zvijezde koje su priznale svoju borbu s bipolarnim poremećajem

Bipolarni ili manično depresivni poremećaj mentalni je poremećaj koji karakteriziraju stalne i neuobičajene promjene raspoloženja koje mogu itekako smanjiti kvalitetu života pojedinca. Bipolarni poremećaji obilježeni su manijom i depresijom koje se obično izmjenjuju, a nešto su češći kod žena i javljaju se najčešće između 15. i 30. godine života. Boriti se s mentalnom bolešću nije lako, a to znaju i brojne slavne osobe koje su se tijekom života susrele s mnogim problemima s mentalnim zdravljem pa tako i s bipolarnim poremećajem. Neki od njih hrabro su progovorili o tome i kako je živjeti s takvom dijagnozom, a u nastavku smo se prisjetile nekih najpoznatijih imena koja se već godinama bore s bipolarnim poremećajem, kao i nekih kojih više nema, a koji su tu borbu vodili za vrijeme svog života.

N.B.