Ogledalo zdravlja

Blijedi ili ispucali: 6 promjena na noktima koje mogu ukazivati na zdravstvene probleme

Oni mogu biti blijedi, imati čudnu boju, na njima se mogu nalaziti točkice i rupice, a sve to signalizira da se nešto događa s tvojim organizmom. Evo što nokti govore o tvom zdravlju

sour-moha-k47viB7Dt8I-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Velike su šanse da posvećuješ puno vremena uređujući i lakirajući svoje nokte (ili to radi netko umjesto tebe), ali sigurno se rijetko zagledaš u prirodu svojih noktiju. Za početak, skini lak i dobro ih promotri, jer oni ti mogu puno toga reći o tvojem zdravlju.

Image
Kućna manikura

Lijepi nokti i bez laka: Savjeti za uređene i zdrave nokte

shimmer fallback

Manjak nekih važnih nutrijenta može utjecati na ljepotu i teksturu tvojih noktiju. Oni mogu biti blijedi, imati čudnu boju, na njima s mogu nalaziti točkice i rupice, a sve to signalizira da se nešto događa s tvojim organizmom. Što ti sve nokti otkrivaju o zdravlju, provjeri u nastavku.

Blijedi nokti

Blijedi nokti ne bi te trebali posebno zabrinjavati, ali oni mogu biti prvi znak anemije. Ona nastaje zbog nedostatka željeza u tvom organizmu i uzrokuje nedostatak kisika u krvi što dovodi do toga da tvoja koža, pa i nokti izgledaju blijedo. Anemija se može vrlo lako liječiti. Potrebno je unositi namirnice koje su bogate željezom poput zelenog povrća, kupine, cikle i crvenog mesa. No, osim što mogu upućivati na anemiju, blijedi nokti mogu biti i znak ranog stadija dijabetesa. Ako se na vrijeme otkrije, dijabetes se može jednostavno kontrolirati prehranom iz koje su isključeni šećeri i jednostavni ugljikohidrati, no svakako je potrebno obratiti se liječniku.

shimmer fallback

Žuti i tanki nokti

Osim što su estetski problem, žuti nokti mogu biti i znak za gljivičnu infekciju. Najčešće je riječ o gljivici 'Canididi albicanis'. Nažalost, za ovaj problem ne postoji jednostavno rješenje jer se gljivična infekcija nastanjuje ispod nokta i ne postoji krema ili mast koja bi riješila taj problem. Moguće je obratiti se liječniku koji ti može pripisati antimikotik koji će ti pomoći u rješavaju ovog neopasnog, ali upornog problema.

shimmer fallback

Tamne linije na noktima

Ako si na noktima primijetila tamnosmeđe ili crne vertikalne linije, nipošto ih nemoj ignorirati jer one mogu ukazivati na pojavu melanoma što zahtijeva rano otkrivanje i dijagnostiku. Ostavi nokte bez manikure neko vrijeme kako bi mogla pratiti promjene. Naravno, i nokte je potrebno zaštititi od sunca, pa je i na njih dobro nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

shimmer fallback

Rupičasti nokti

Rupice na noktima mogu često biti znak neke kožne bolesti poput psorijaze koja izaziva pojavu crvenila na koži. Kod osoba koje boluju od psorijaze formiraju se grupe stanica koje onemogućuju normalan, linearan rast nokta. Zbog toga oboljeli često imaju problem s uraslim noktima. Ako ti se dogodi ovaj problem, obavezno posjeti liječnika zbog daljnje terapije.

shimmer fallback

Bijele linije na noktima

Linije na noktima su pozitivne samo ako su u prirodnoj boji nokta. Međutim, ako se na noktima pojave bijele, horizontalne linije, to može ukazivati na nedostatak vitamina i hranjivih tvari u tvom organizmu, ali može ukazivati i na ozbiljne probleme s jetrom i bubrezima.

shimmer fallback

Plavi nokti

Jednako kako plava nijansa tvog lica ukazuje na nedostatak kisika u plućima, tako i boja tvojih noktiju pokazuje da im nedostaje kisika. Plave nokte može uzrokovati neki respiratorni ili kardiovaskularni problem. No ako primijetiš da su tvoji nokti poprimili ovu nijansu, nemoj odmah paničariti jer nekim ljudima se boja noktiju mijenja zbog hladnoće. No, ukoliko primijetiš da je ovo problem koji traje neko vrijeme, važno je provjeriti krvnu sliku.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.