3. Možemo li jesti ugljikohidrate?
U posljednje se vrijeme zbog popularnosti keto i LCHF dijete sve više govori o štetnosti ugljikohidrata pa su se stvorile neke posve pogrešne teorije o tome da su svi ugljikohidrati loši. Takva su mišljenja posve netočna jer su ugljikohidrati nutrijenti koji su neophodni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma stoga ih ni u kom slučaju ne bismo trebali preskakati. Dakako, važno je razlikovati dobre od loših ugljikohidrata te ih jesti umjereno. U ovom slučaju, također postoje određena medicinska stanja u kojima ugljikohidrate treba izbjegavati ili pak ograničiti, poput dijabetesa, no o tome se najbolje posavjetovati s osobnim liječnikom koji će svom pacijentu napraviti plan prehrane kojeg se potrebno pridržavati. Ako si zdrava, nema potreba da izbacuješ ugljikohidrate iz svoje prehrane a ono s čime je potrebno biti oprezan su rafinirani ugljikohidrati koji se najčešće nalaze u bijelom kruhu, pecivima, tjestenini i riži. I u ovom slučaju nutricionisti zaključuju kako je svatko drugačiji - nekome odgovara prehrana obogaćena ugljikohidratima, nekome ne. Svako tijelo i organizam su drugačiji te drugačije reagiraju na određene sastojke u namirnicama. Iz tog razloga, važno je prehranu prilagoditi sebi i svojim svakodnevnim životnim navikama.