Zdravlje
Zdravlje

Nisu svi šećeri isti, evo najbitnijih razlika!

Nisu svi šećeri isti, evo najbitnijih razlika!
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Sigurno si često čula termine poput prirodnog i dodatnog šećera. No, znaš li u čemu je razlika?

Šećeri su oblik ugljikohidrata kojeg naš organizam razgrađuje u glukozu, a ona služi tijelu kao brzi izvor energije. Ugljikohidrate možemo podijeliti na složene i jednostavne, a razlikuju se po brzini apsorpcije u tijelu. Složeni ugljikohidrati imaju tri ili više molekula šećera, dok se jednostavni sastoje od samo jedne (monosaharidi) ili dvije (disaharidi) molekule. Tako pod jednostavne šećere spadaju: fruktoza, glukoza, saharoza i laktoza. Hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima najčešće ne sadrži dovoljno hranjivih elemenata potrebnih za optimalno zdravlje. Također, oni se brzo razgrađuju pa uzrokuju drastični rast, ali i pad glukoze u krvi što dovodi do promijene raspoloženja i naglog umora. S druge strane, složeni ugljikohidrati se sporije razgrađuju pa imaju niži glikemijski indeks i nećete osjećati nagle padove u razini energije.  Namirnice poput voća, povrća, žitarica i zobenih pahuljica sadrže složene ugljikohidrate te su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Prema podacima American Heart Association, dnevni unos šećera za žene treba maksimalno iznositi 25 grama, a za muškarce 37.5 grama. Foto: Shutterstock

Kada govorimo o zdravlju i prehrani, tada se često spominju termini poput prirodnog i dodatnog šećera. U čemu je razlika? Kao što i sam naziv govori, prirodni šećeri se prirodno nalaze u namirnicama, dok se dodani šećeri dodaju tijekom proizvodnje kako bi hrana imala bolji okus, teksturu ili duži rok trajanja. Takvi šećeri nemaju hranjivu vrijednost i zovemo ih „praznim“ kalorijama. Dodatne šećere ćete najčešće pronaći u prerađenoj hrani, slatkišima, zaslađenim napitcima i kolačima. Dok god takvu hranu konzumirate umjereno, ne biste trebali osjećati posljedice. Dobro iščitajte deklaraciju na proizvodu jer se šećer često skriva pod nazivima fruktoza, maltoza, kukuruzni sirup, maltodekstrin i melasa. Kako raste svijest o štetnosti prekomjerne konzumacije šećera, tako su i prehrambeni  proizvođači uvidjeli značaj ovoga trenda pa su proizvodi s oznakama „bez dodanog šećera” sve češći na policama trgovina. Juicy 100% asortiman nudi voćne sokove sa 100 postotnim udjelom voća koji ne sadrže dodani šećer, sladila, bojila ni aditive, već isključivo prirodni šećer iz voća. Ovakvi sokovi su izvor energije, vitamina i minerala, a pritom su jako ukusni te svakako pripadaju u preporučena tekuća osvježenja.

 

Od šećera je teško pobjeći, a ako ste fizički aktivni, zdravi i jedete raznoliko, onda ne trebate ni bježati. Važno je da prednost dajete složenim šećerima koji su prirodno prisutni u hrani, uz smanjeni unos prerađene hrane. Obratite pažnju na deklaracije, pogotovo na količinu dodanog šećera u proizvodu. S vremenom ćete usvojiti zdravije navike i znati prepoznati namirnice koje čuvaju zdravlje. *Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s partnerom Juicy

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx