Nisu svi šećeri isti, evo najbitnijih razlika!

Sigurno si često čula termine poput prirodnog i dodatnog šećera. No, znaš li u čemu je razlika?

Nisu svi šećeri isti, evo najbitnijih razlika!

Šećeri su oblik ugljikohidrata kojeg naš organizam razgrađuje u glukozu, a ona služi tijelu kao brzi izvor energije. Ugljikohidrate možemo podijeliti na složene i jednostavne, a razlikuju se po brzini apsorpcije u tijelu.

Složeni ugljikohidrati imaju tri ili više molekula šećera, dok se jednostavni sastoje od samo jedne (monosaharidi) ili dvije (disaharidi) molekule. Tako pod jednostavne šećere spadaju: fruktoza, glukoza, saharoza i laktoza. Hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima najčešće ne sadrži dovoljno hranjivih elemenata potrebnih za optimalno zdravlje. Također, oni se brzo razgrađuju pa uzrokuju drastični rast, ali i pad glukoze u krvi što dovodi do promijene raspoloženja i naglog umora.

S druge strane, složeni ugljikohidrati se sporije razgrađuju pa imaju niži glikemijski indeks i nećete osjećati nagle padove u razini energije.  Namirnice poput voća, povrća, žitarica i zobenih pahuljica sadrže složene ugljikohidrate te su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima.

Prema podacima American Heart Association, dnevni unos šećera za žene treba maksimalno iznositi 25 grama, a za muškarce 37.5 grama.

Image


Foto: Shutterstock

Kada govorimo o zdravlju i prehrani, tada se često spominju termini poput prirodnog i dodatnog šećera. U čemu je razlika? Kao što i sam naziv govori, prirodni šećeri se prirodno nalaze u namirnicama, dok se dodani šećeri dodaju tijekom proizvodnje kako bi hrana imala bolji okus, teksturu ili duži rok trajanja. Takvi šećeri nemaju hranjivu vrijednost i zovemo ih „praznim“ kalorijama.

Dodatne šećere ćete najčešće pronaći u prerađenoj hrani, slatkišima, zaslađenim napitcima i kolačima. Dok god takvu hranu konzumirate umjereno, ne biste trebali osjećati posljedice. Dobro iščitajte deklaraciju na proizvodu jer se šećer često skriva pod nazivima fruktoza, maltoza, kukuruzni sirup, maltodekstrin i melasa.

Kako raste svijest o štetnosti prekomjerne konzumacije šećera, tako su i prehrambeni  proizvođači uvidjeli značaj ovoga trenda pa su proizvodi s oznakama „bez dodanog šećera” sve češći na policama trgovina. Juicy 100% asortiman nudi voćne sokove sa 100 postotnim udjelom voća koji ne sadrže dodani šećer, sladila, bojila ni aditive, već isključivo prirodni šećer iz voća. Ovakvi sokovi su izvor energije, vitamina i minerala, a pritom su jako ukusni te svakako pripadaju u preporučena tekuća osvježenja.


Image


Od šećera je teško pobjeći, a ako ste fizički aktivni, zdravi i jedete raznoliko, onda ne trebate ni bježati. Važno je da prednost dajete složenim šećerima koji su prirodno prisutni u hrani, uz smanjeni unos prerađene hrane. Obratite pažnju na deklaracije, pogotovo na količinu dodanog šećera u proizvodu. S vremenom ćete usvojiti zdravije navike i znati prepoznati namirnice koje čuvaju zdravlje.

*Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s partnerom Juicy