Lako ga je nadomjestiti

Stalno si umorna, ali i zaboravna? Ovo su znakovi da ti nedostaje vitamina B12

Vitamin B12 ključan je za normalno funkcioniranje organizma pa, manjka li ga, možeš primijetiti simptome koje 'na prvu' ne bi povezivala s nedostatkom vitamina, već drugim stanjima. Poslušaj što ti tijelo poručuje i na vrijeme ga nadomjesti. Ovo su neki od najčešćih simptoma

pexels-valeria-ushakova-3094210.jpg
Foto: Pexels

Kad primijetimo da smo stalno umorni, čak i kad se naspavamo, mnogi od nas na prvu se pitaju postoji li problem sa štitnjačom ili nam psiha nešto poručuje. Kad smo blijedi ili se suočimo s vrtoglavicom, prvo ćemo pomisliti na nizak tlak ili opću slabost. I anemija nam dovodi upitnike iznad glava pa nam brzo na pamet padnu ozbiljniji uzroci.

Iako sva navedena stanja mogu imati niz uzroka te se trebaš obratiti svom liječniku, ne bismo si odmah trebali pripisivati si ozbiljne bolesti. Možda ti tijelo ovim simptomima poručuje da ti nedostaje vitamina B12.

Image
Vitamin sunca

Vitamin D - zašto je važan i koji su simptomi njegova nedostatka?


Upravo je taj vitamin zaslužan za mnoge procese u tijelu, a prirodno se nalazi u hrani životinjskog podrijetla, ali i biljnim alternativama. Takve su namirnice, recimo, jogurt, jaja, kravlje mlijeko i piletina i govedina te losos. Iako ga prirodno crpimo iz prehrane, s godinama ga naš organizam sve manje apsorbira. To znači da se između 40. i 60. godine života možeš suočiti s njegovim nedostatkom, a onda i ovim simptomima.

Image
Foto: Pexels

Srećom, relativno ga je lako nadomjestiti određenim tabletama i suplementima, a to počni činiti primijetiš li neke od ovih znakova. Dakako, prije se obavezno posavjetuj s liječnikom.

Žućkasta koža

Budući da vitamin B12 sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnca, nemoj se iznenaditi ako tvoj svijetlo ružičasti ton kože postane žućkasti. Zapravo, to je jedan od prvih potencijalnih dokaza da ti nedostaje ovog vitamina. Iako žuticu uglavnom povezujemo s bebama i malom djecom, ona se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Jedan od uzroka može joj biti raspadanje crvenih krvnih stanica što je - ukratko - povezano s nedostatkom vitamina B12.

Primijetiš li takve promjene na svojoj koži ili bjeloočnicama, obavezno se javi liječniku i prođi niz pretraga. Samo tako ćeš eliminirati ozbiljnija stanja i vidjeti je li posrijedi nedostatak ovog vitamina. Jer žuticu prate i mnoga druga stanja i bolesti.

Image

Umor

Unatoč tome što je kronični umor simptom mnogih stanja, i manjak vitamina može značajno utjecati na tvoju poletnost i energiju. Upravo smo zato na 'sto muka' kad se suočimo s umorom. Možda se tad pitaš je li ovom neugodnom osjećaju stalne iscrpljenosti kumovao stres ili neki ozbiljniji zdravstveni problem. Rijetko kad se istog časa sjetimo obratiti liječniku jer, istini za volju, mnogi nažalost premalo brinu o zdravlju ili zanemaruju jasne znakove.

Stalan umor definitivno nije bezazlen - ako tvom tijelu nedostaje B12 vitamina, crvena krvna zrnca neće se moći proizvoditi što znači da je lako moguće da te dočeka anemija. I da si baš zbog manjka ovog vitamina često izmorena. Prati li te isti osjećaj duže vremena, a ne možeš mu odrediti uzrok, trebala bi posjetiti liječnika i izvaditi krvnu sliku. Prema njoj bi se mogla orijentirati i odlučiti kako nadomjestiti B12.

Image
Foto: Pexels

Slabija ravnoteža i vrtoglavica

Osim što može uzrokovati umor, nedostatak ovog vitamina utječe i na kognitivne sposobnosti, odnosno živčani sustav. Osjetiš li da s vremena na vrijeme imaš problema s ravnotežom ili da ti se teže orijentirati, to je još jedan znak da ti nedostaje B12 vitamina. Iznenadnu vrtoglavicu usred ili nakon napornijeg dana vjerojatno ćeš prepisati niskom tlaku, no ove smetnje mogu se javiti i uslijed premalo vitamina.

Zbog istog se razloga mogu ozbiljno narušiti i tvoje kognitivne funkcije - imaš li dojam da sve češće zaboravljaš po što si krenula, da se ne možeš sjetiti važnog podatka ili banalne stvari ili da si često zbunjena, obavi pretrage. Ignoriranje ovakvih problema može dovesti do ozbiljnijih situacija, a to možeš izbjeći ustanoviš li krivca na vrijeme. Nevjerojatno je koliko jedan vitamin može utjecati na naš srčani i živčani sustav, zar ne?

Image

Trnci u nogama i rukama

Nekako sumnjamo da bi trnce u nogama i rukama 'na prvu' povezala s nedostatkom vitamina, no itekako su povezani. Naši živci koji, preko cijele leđne moždine, vode do ruku i nogu obloženi su masnom bijelom supstancom, odnosno mijelinskom ovojnicom. Ta nam ovojnica, među ostalim, omogućuje bolji osjet i brže slanje 'signala'. Kako bi se stvorila ta masna bijela ovojnica, organizmu je potreban vitamin B12, a manjka li ga, usporava se taj proces - mijelin se počinje razgrađivati i naš se osjet smanjuje - što dovodi do trnca u nogama i rukama. I tu je potrebno pravovremeno reagirati i konzultirati se s liječnikom.

Image

Depresija

Manjak ovog vitamina odrazit će se, dakle, na tvoju ravnotežu, fokusiranost, ali i psihičko stanje. Moguće je da osjećaš simptome depresije zbog niza izvanjskih uzroka ili događaja koji su te snašli. Male promjene životnih navika mogu ti pomoći da pobijediš sivilo, a prvi korak jest redovito vježbanje i zdrava prehrana. Ako si se našla u ovim riječima i znakovima, igraj na sigurno pa konzumiraj hranu bogatu B12 vitaminom - od lososa preko mesa do mlijeka. Možda ti se psihičko stanje poljuljalo upravo zato što nisi vodila dovoljno računa o unosu vitamina. U svakom slučaju, nije kasno za promjenu.

Image

Stoga - ne ignoriraj ove znakove jer dugotrajan nedostatak vitamina koji je zaslužan za mnoge ključne funkcije može samo dovesti do ozbiljnijih stanja. A to nije ono što ti treba.