(Ne) volite ljutu hranu?

Ljuta hrana može biti veoma dobra za naše zdravlje - na mnogo načina...

(Ne) volite ljutu hranu?

Ljute kuhinje

Ono što mi smatramo vrlo ljutim, kao što su feferoni, ili fiš paprikaš, nije ništa u  odnosu na ljutice iz Latinske Amerike, Kariba i nekih drugih krajeva svijeta. Ako postoje ljute kuhinje onda su to zasigurno indijska, vijetnamska, meksička i mađarska. Među jelima, najpoznatije su ljute juhe i umaci. Ljuti umaci sastavni su dio većine najpoznatijih svjetskih kuhinja. Među njima ima razlika koje ljubitelji ljute hrane vrlo dobro znaju.

Danas u svijetu ima nekoliko stotina gotovih ljutih umaka koji se kriju pod različitim trgovačkim markama. Nekoliko kapi preko jela, ili dodanih u juhu, može donijeti poseban paleći okus. Jedan od najljućih umaka, za kojega kažu da “propali” stolnjak kada na njega padne, je karipski piquante. Nije neophodno da sve što je ljuto bude crvene boje jer su neke žestoke ljutice zelene ili žute. Prema tome, kad stavljate prvu žlicu u usta budite oprezni, a isto tako kad stavljate razne gotove umake preko prženih krumpira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5/6