Protivnici ljute hrane
Osim brojnih dokaza o pozitivnim učincima ljute hrane, postoje i oni koji govore da ona, naročito ako se konzumira u prevelikim količinama, može biti i štetna. Primjerice, ljuta hrana sama po sebi ne izaziva žgaravicu, ali je može pogoršati ako taj problem već postoji. Još jedna nezgodna pojava jest to što oštri začini, iako jelu daju intenzivan okus, s vremenom mogu otupjeti okusne pupoljke zbog čega osjet okusa postaje oslabljen te razlikovanje nijansi u okusima postaje otežano ili posve izostaje. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija pokazalo je da, osim što utječe na signale za okus u mozgu, kapsaicin umrtvljuje i senzore za bol na jeziku.
Jedan od dokazanih negativnih učinaka ljute hrane, jest to da izaziva nesanicu, posebno ako se jede u večernjim satima. Istraživanje je pokazalo da je kod ispitanika koji su jeli ljutu hranu došlo do promjene u obrascu spavanja. Bilo im je potrebno više vremena da usnu i spavali su kraće nego inače, te su provodili kraće vrijeme u dubokoj fazi sna. Razlog je to što kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i ubrzava metabolizam, a to remeti smirivanje tijela u fazi pripreme za spavanje. Kako je jedna od neželjenih posljedica jedenja ljute hrane pojačano znojenje, neugodna popratna pojava je intenzivan miris znoja.