

Gurmani koji ne vole ljuto obično smatraju da je ljuta hrana štetna ili im jednostavno ne odgovara taj papreni osjećaj koji je teško s nečim sličnim usporediti.
Za one koji žele skinuti kilograme viška, ljuta hrana je pravi izbor. Konzumacijom jednog obroka koji je začinjen i ljut povećavate potrošnju kalorija za 8 posto. Drugim riječima, ljuta hrana pomaže u ubrzavanju metabolizma. Začinjavanje namirnica i pripremljenih jela s malo kajenskog papra pomoći će onima koji nastoje smršaviti i kontrolirati potrebu za hranom. Za to je zaslužan kapsaicin, molekula koja se nalazi u čili paprici i kajenskom papru, a daje im intenzivnu crvenu boju i ljutinu.
Ljudi koji konzumiraju ljutu hranu imaju manji rizik od srčanoga udara od onih osoba koje i ne vole baš ljutu hranu. Konzumacijom čili papričica smanjuje se udio lošega kolesterola u krvi. Ljuta hrana pomaže također smanjiti količinu želučane kiseline. Osim toga, smanjuje i pojavu čira za čak 53%. Nije loš razlog da već danas pojedete koju ljutu papričicu.
Osim brojnih dokaza o pozitivnim učincima ljute hrane, postoje i oni koji govore da ona, naročito ako se konzumira u prevelikim količinama, može biti i štetna. Primjerice, ljuta hrana sama po sebi ne izaziva žgaravicu, ali je može pogoršati ako taj problem već postoji. Još jedna nezgodna pojava jest to što oštri začini, iako jelu daju intenzivan okus, s vremenom mogu otupjeti okusne pupoljke zbog čega osjet okusa postaje oslabljen te razlikovanje nijansi u okusima postaje otežano ili posve izostaje. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija pokazalo je da, osim što utječe na signale za okus u mozgu, kapsaicin umrtvljuje i senzore za bol na jeziku.
Ono što mi smatramo vrlo ljutim, kao što su feferoni, ili fiš paprikaš, nije ništa u odnosu na ljutice iz Latinske Amerike, Kariba i nekih drugih krajeva svijeta. Ako postoje ljute kuhinje onda su to zasigurno indijska, vijetnamska, meksička i mađarska. Među jelima, najpoznatije su ljute juhe i umaci. Ljuti umaci sastavni su dio većine najpoznatijih svjetskih kuhinja. Među njima ima razlika koje ljubitelji ljute hrane vrlo dobro znaju.
Ljute namirnice aktiviraju senzore za toplinu, pa nije nikakvo čudo da osoba koja je progutala ljutu papriku kaže da joj je jako vruće. Osim kapsicina iz paprike, postoje i drugi paleći alkaloidi (zingeron, piperin) kojih ima u nekim začinima, primjerice u papru, džumbiru. Najveća greška je ljutinu ispirati vodom, jer paleća eterična ulja nisu topljiva u vodi. Suprotna toplini, odnosno ljutini paprike jest hladnoća mentola, premda se i ovdje može govoriti o ljutini. Naime, mentol iz paprene metvice stimulira senzore za hladno pa govorimo o "hladećim" učincima (mentol bonboni, gume za žvakanje itd).
slatka paprika = 0 jedinica
talijanska paprika Pepperoncino = 100 - 500 jedinica
paprika iz Novog Meksika = 500 - 1 000 jedinica
vrsta pasilla = 1 000 - 1 500 jedinica
vrsta rocotillo = 1 500 - 2 500 jedinica
vrsta jalapeno = 2 500 - 5 000 jedinica
vrsta wax = 5 000 - 10 000 jedinica
vrsta serrano = 10 000 - 23 000 jedinica


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
