Gurmani koji ne vole ljuto obično smatraju da je ljuta hrana štetna ili im jednostavno ne odgovara taj papreni osjećaj koji je teško s nečim sličnim usporediti.
S druge pak strane, ljubitelji ljute hrane vole upravo taj pikantan okus. Osim toga rado se pozivaju i na istraživanja koja su pokazala da ljuta hrana djeluje preventivno ili uklanja simptome nekih bolesti poput gastritisa i srčanih bolesti, te da pomaže i u regulaciji tjelesne težine.
Pomaže u mršavljenju
Za one koji žele skinuti kilograme viška, ljuta hrana je pravi izbor. Konzumacijom jednog obroka koji je začinjen i ljut povećavate potrošnju kalorija za 8 posto. Drugim riječima, ljuta hrana pomaže u ubrzavanju metabolizma. Začinjavanje namirnica i pripremljenih jela s malo kajenskog papra pomoći će onima koji nastoje smršaviti i kontrolirati potrebu za hranom. Za to je zaslužan kapsaicin, molekula koja se nalazi u čili paprici i kajenskom papru, a daje im intenzivnu crvenu boju i ljutinu.
Testiranja na osobama koje su bile na dijeti, pokazala su da je za djelotvornost dovoljno pola žličice kajenskog papra po obroku. Prijašnja su istraživanja pokazala da kapsaicin potiče lučenje probavnih sokova, što je osobito korisno kod ljudi koji su skloni prejedanju. Ako trebate pomoć pri započinjanju ili održavanju dijete, svakom jelu dodajte pola čajne žličice mljevene ljute papričice.
Štiti srce i ublažava bolove
Ljudi koji konzumiraju ljutu hranu imaju manji rizik od srčanoga udara od onih osoba koje i ne vole baš ljutu hranu. Konzumacijom čili papričica smanjuje se udio lošega kolesterola u krvi. Ljuta hrana pomaže također smanjiti količinu želučane kiseline. Osim toga, smanjuje i pojavu čira za čak 53%. Nije loš razlog da već danas pojedete koju ljutu papričicu.
Ako pak imate bolove uzrokovane artritisom i sl., utrljavanjem krema na bolno područje koje u svome sastavu sadrže ljute papričice svakako vam može pomoći u tome. Uklanjanje boli na ovaj način djeluje odmah.
Protivnici ljute hrane
Osim brojnih dokaza o pozitivnim učincima ljute hrane, postoje i oni koji govore da ona, naročito ako se konzumira u prevelikim količinama, može biti i štetna. Primjerice, ljuta hrana sama po sebi ne izaziva žgaravicu, ali je može pogoršati ako taj problem već postoji. Još jedna nezgodna pojava jest to što oštri začini, iako jelu daju intenzivan okus, s vremenom mogu otupjeti okusne pupoljke zbog čega osjet okusa postaje oslabljen te razlikovanje nijansi u okusima postaje otežano ili posve izostaje. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija pokazalo je da, osim što utječe na signale za okus u mozgu, kapsaicin umrtvljuje i senzore za bol na jeziku.
Jedan od dokazanih negativnih učinaka ljute hrane, jest to da izaziva nesanicu, posebno ako se jede u večernjim satima. Istraživanje je pokazalo da je kod ispitanika koji su jeli ljutu hranu došlo do promjene u obrascu spavanja. Bilo im je potrebno više vremena da usnu i spavali su kraće nego inače, te su provodili kraće vrijeme u dubokoj fazi sna. Razlog je to što kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i ubrzava metabolizam, a to remeti smirivanje tijela u fazi pripreme za spavanje. Kako je jedna od neželjenih posljedica jedenja ljute hrane pojačano znojenje, neugodna popratna pojava je intenzivan miris znoja.
Ljute kuhinje
Ono što mi smatramo vrlo ljutim, kao što su feferoni, ili fiš paprikaš, nije ništa u odnosu na ljutice iz Latinske Amerike, Kariba i nekih drugih krajeva svijeta. Ako postoje ljute kuhinje onda su to zasigurno indijska, vijetnamska, meksička i mađarska. Među jelima, najpoznatije su ljute juhe i umaci. Ljuti umaci sastavni su dio većine najpoznatijih svjetskih kuhinja. Među njima ima razlika koje ljubitelji ljute hrane vrlo dobro znaju.
Danas u svijetu ima nekoliko stotina gotovih ljutih umaka koji se kriju pod različitim trgovačkim markama. Nekoliko kapi preko jela, ili dodanih u juhu, može donijeti poseban paleći okus. Jedan od najljućih umaka, za kojega kažu da “propali” stolnjak kada na njega padne, je karipski piquante. Nije neophodno da sve što je ljuto bude crvene boje jer su neke žestoke ljutice zelene ili žute. Prema tome, kad stavljate prvu žlicu u usta budite oprezni, a isto tako kad stavljate razne gotove umake preko prženih krumpira.
Kako osjećamo ljutinu? I kako je mjerimo?
Ljute namirnice aktiviraju senzore za toplinu, pa nije nikakvo čudo da osoba koja je progutala ljutu papriku kaže da joj je jako vruće. Osim kapsicina iz paprike, postoje i drugi paleći alkaloidi (zingeron, piperin) kojih ima u nekim začinima, primjerice u papru, džumbiru. Najveća greška je ljutinu ispirati vodom, jer paleća eterična ulja nisu topljiva u vodi. Suprotna toplini, odnosno ljutini paprike jest hladnoća mentola, premda se i ovdje može govoriti o ljutini. Naime, mentol iz paprene metvice stimulira senzore za hladno pa govorimo o "hladećim" učincima (mentol bonboni, gume za žvakanje itd).
Mjerenje ljutine
Ljutina gotovih proizvoda u prometu regulira se upravo prema skali ljutine, pri čemu se koriste Scovillove jedinice:
Ljutina do 40 000 jedinica smatra se jakom, ali podnošljivom. Međutim, to nikako nije i krajnja granica ljutine.
- slatka paprika = 0 jedinica
- talijanska paprika Pepperoncino = 100 - 500 jedinica
- paprika iz Novog Meksika = 500 - 1 000 jedinica
- vrsta pasilla = 1 000 - 1 500 jedinica
- vrsta rocotillo = 1 500 - 2 500 jedinica
- vrsta jalapeno = 2 500 - 5 000 jedinica
- vrsta wax = 5 000 - 10 000 jedinica
- vrsta serrano = 10 000 - 23 000 jedinica