(Ne) volite ljutu hranu?

Ljuta hrana može biti veoma dobra za naše zdravlje - na mnogo načina...

(Ne) volite ljutu hranu?

Kako osjećamo ljutinu? I kako je mjerimo?

Ljute namirnice aktiviraju senzore za toplinu, pa nije nikakvo čudo da osoba koja je progutala ljutu papriku kaže da joj je jako vruće. Osim kapsicina iz paprike, postoje i drugi paleći alkaloidi (zingeron, piperin) kojih ima u nekim začinima, primjerice u papru, džumbiru. Najveća greška je ljutinu ispirati vodom, jer paleća eterična ulja nisu topljiva u vodi. Suprotna toplini, odnosno ljutini paprike jest hladnoća mentola, premda se i ovdje može govoriti  o ljutini. Naime, mentol iz paprene metvice stimulira senzore za hladno pa govorimo o "hladećim" učincima (mentol bonboni, gume za žvakanje itd).

Mjerenje ljutine

Ljutina gotovih proizvoda u prometu regulira se upravo prema skali ljutine, pri čemu se koriste Scovillove jedinice: Ljutina do 40 000 jedinica smatra se jakom, ali podnošljivom. Međutim, to nikako nije i krajnja granica ljutine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • slatka paprika = 0 jedinica
  • talijanska paprika Pepperoncino = 100 - 500 jedinica
  • paprika iz Novog Meksika = 500 - 1 000 jedinica
  • vrsta pasilla = 1 000 - 1 500 jedinica
  • vrsta rocotillo = 1 500 - 2 500 jedinica
  • vrsta jalapeno = 2 500 - 5 000 jedinica
  • vrsta wax = 5 000 - 10 000 jedinica
  • vrsta serrano = 10 000 - 23 000 jedinica
6/6