Preskoči ih

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati ako imaš probleme s aknama

Prištići su dio normalnih procesa koji se pojavljuju na koži, ali jesi li znala da i neke namirnice mogu povećati vjerojatnost pojave akni? Zato postoje namirnice koje je potrebno izbjegavati bez obzira na dob

profimedia-0348481420.jpg
Foto: Profimedia.hr

Sigurno ti se nekad dogodilo da si osjetila kako ti prištić raste nakon dekadentnog obroka? Akne su posljedica određenih procesa na koži i mogu se pojaviti kada se najmanje očekuje. No svi znamo da ono što unosimo u tijelo utječe na zdravlje kože, ljepota ipak počinje na tanjuru, i da određene namirnice treba izbjegavati jer mogu povećati šanse za izbijanje akni.

Image
Riječ liječnika

Pitali smo stručnjakinju: Kada se koristi botoks i koliko se često može primjenjivati?

No prištići nisu samo povezani s tinejdžerskom i mladenačkom dobi, mnoge žene bore se s aknama i u kasnijim godinama. Prema istraživanju Instituta za istraživanje kože u Singapuru, više od 12% žena starijih od 35 godina i dalje se bori s aknama. Iako nisu opasne za zdravlje, akne mogu biti neugodan problem koji utječe na samopouzdanje i društveni život.

Iako su genetika i okoliš glavni faktori koji utječu na izgled kože i način života, uljučujući i prehranu, mogu povećati rizik od pojave akni. Upravo zato bi bilo dobro izbjegavati sljedeće namirnice.

POGLEDAJ VIDEO: Što se obavezno treba nalaziti u kozmetičkoj torbici svake žene?

Obrano mlijeko

Istraživanje provedeno na tinejdžerima pokazalo je da konzumacija nemasnog i obranog mlijeka dovodi do povećanja akni. "Obrano mlijeko može pogoršati akne zbog toga što sadrži goveđe hormone rasta koji su topljivi u mastima. Oni se ne otapaju jer u obranom mlijeku nema masti. Hormoni koji su preostali u tijelu mogu rezultirati aknama", objašnjava liječnica Bobby Buka za Byrdie.com. Stoga ako primijetiš akne nakon konzumiranja mlijeka, najbolje je izbjegavati mliječne proizvode barem na neko vrijeme.

Image
Foto: Pexels

Rafinirani ugljikohidrati

"Svaka prerađena bijela hrana na bazi šećera ili bijelog brašna (tjestenina, bijeli kruh, deserti, sokovi ili gazirani sokovi) su namirnice s visokim glikemijskim indeksom i stoga otpuštaju šećer u krvotok - nakon čega slijedi sudar. Ovakve namirnice stvaraju pustoš u tijelima; uzrokuju oštećenje kože i drugih sustava, izazivaju upalu i pogoršavaju akne, rozaceju i druge kožne poremećaje", objašnjava dermatologinja Jennifer MacGregor.

Image
Foto: Pexels

Banane

Bilo bi dobro razmisliti o izbjegavanju hrane koja ima visoki glikemijski indeks. Banane su voće s nevjerojatno visokim glikemijskim indeksom, čak 62 od mogućih 100. Uživaš li svako jutro u smoothieju od banane? Postoje neke zdravstvene dobrobiti konzumiranja banane ujutro, ali može se izbaciti na neko vrijeme kako bi se provjerio utjecaj na pojavu akni. Na primjer, trešnje su voće koje maju puno niži glikemijski indeks, samo 20, i trebalo bi više koristiti takvu vrstu voća.

Image
Foto: Pexels

Pizza

Ovo je omiljeno jelo koje ima visoki glikemijski indeks što znači da brzo oslobađa glukozu. Kao što je ranije spomenuto, to može rezultirati skokom šećera, poticanjem upale, u konačnici dovodi do stvaranja aknii. Vjeruje se da sir dodatno pogoršava oštećenja na koži jer sadrži hormone koji stvaraju probleme. Što se može jesti umjesto toga? Umjesto pizze ili čipsa, može se uživati u kokicama pripremljenim kod kuće. Kokice se rade od kukuruza te su cjelovita namirnica koja sadrži vlakna i B vitamine.

Image
Foto: Pexels

Sušeno voće i voćni sokovi

Dok svježe voće sadrže prirodne šećer, sušeno voće i voćni sokovi izvori su koncentriranog šećera. Poznato je da potiče proizvodnju masnoće i upalu, a konzumiranje prevelikih količina sušenog voća i sokova stvara visoki unos šećera što se povezuje s aknama. Najbolje bi bilo odabrati kombinaciju orašastih plodova koje su pune proteina i zdravih masnoća s malo sušenog voća kako bi se dodala prirodna slatkoća. Tako se dobije cjeloviti međuobrok i dovoljno energije.

Image
Foto: Pexels