Iako su naranče obično prvo voće koje ti padne na pamet kada pomisliš na hranu bogatu vitaminom C, ovaj esencijalni nutrijent ne nalazi se samo u citrusima, što ga čini relativno lakim za nabavku. I to je dobra stvar budući da je vitamin C ključan za različite ključne procese u našem tijelu, kao što je proizvodnja kolagena za zacjeljivanje rana, a pomaže i u apsorpciji željeza i održava naš imunološki sustav jakim.
Neke namirnice bogate vitaminom C uključuju paprike, kivi, brokulu, prokulice, jagode, pa čak i krumpir, a kada govorimo o ovom vitaminu koji je ključan za naš imunitet, muškarci bi dnevno trebali konzumirati barem 90 miligrama vitamina C, a žene 75 miligrama.
Kako bi dobila gotovo 100% dnevnog unosa vitamina C, jedna naranča ili 60-ak grama crvene paprike odradit će posao, a u nastavku saznaj koje su to sve namirnice najbogatije vitaminom C i koje već danas moraš uvrstiti u svoju prehranu kako bi se zaštitila od bolesti.
Naranče
Jedna naranča srednje veličine sadrži 70 miligrama vitamina C, ili otprilike 78% preporučene dnevne vrijednosti. I iako se naranče promiču zbog visokog sadržaja vitamina C, one su također dobar izvor topivih vlakana, koja mogu sniziti kolesterol.

Crvene paprike
Osim što je nevjerojatan izvor vitamina C, crvena paprika bogata je vitaminom B-6, poznatim kao piridoksin, koji pomaže u funkcioniranju živčanog i imunološkog sustava. Oko 60 grama sirove crvene paprike u sebi sadrži 95 miligrama vitamina C.

Zelene paprike
Baš kao i crvena paprika, zelena paprika bogata je vitaminom C - 60-ak grama sirove zelene paprike sadrži 60 miligrama vitamina C. Zelene su paprike također zdrav izvor vlakana, koja mogu pomoći u održavanju redovitog pražnjenja crijeva i poboljšanju gastrointestinalnog zdravlja.

Kivi
Jedan kivi srednje veličine sadrži 64 miligrama vitamina C, a također je bogat vitaminom K, koji održava naše kosti jakima i pomaže u zgrušavanju krvi, što pomaže u zacjeljivanju rana.

Brokula
Oko 60 grama kuhane brokule sadrži 51 miligram vitamina C, a uz to, brokula je bogata i kalcijem, mineralom koji je najpoznatiji po tome što održava naše kosti jakima, ali je također važan za zdravlje mišića i srca.

Jagode
Otprilike 60 grama svježih jagoda u sebi sadrži 49 miligrama vitamina C. Osim toga, jagode su bogate folnom kiselinom - vitaminom B koji podržava rast i funkciju stanica, što je posebno važno tijekom trudnoće jer može pomoći u prevenciji urođenih mana kralježnice i mozga.

Prokulice
Oko 60 grama kuhanih prokulica sadrži 48 miligrama vitamina C, a uz visok sadržaj vitamina C, prokulice se smatraju povrćem koje sadrži fitokemikalije zvane glukozinolat koji im daje gorak okus, a također može pomoći u prevenciji raka.

Krumpir
Jedan srednje pečeni krumpir ima 17 miligrama vitamina C, a također je jedan od najbogatijih izvora kalija, koji može pomoći u zdravlju srca i sniziti visoki krvni tlak.
