Zdrave i ukusne

Ojačaj svoj imunitet uz ove namirnice bogate vitaminom C

Vitamin C pomaže u apsorpciji željeza i održava naš imunološki sustav jakim, a u ovim ga namirnicama ima najviše

vitamin-c.jpg
Foto: Pexels

Iako su naranče obično prvo voće koje ti padne na pamet kada pomisliš na hranu bogatu vitaminom C, ovaj esencijalni nutrijent ne nalazi se samo u citrusima, što ga čini relativno lakim za nabavku. I to je dobra stvar budući da je vitamin C ključan za različite ključne procese u našem tijelu, kao što je proizvodnja kolagena za zacjeljivanje rana, a pomaže i u apsorpciji željeza i održava naš imunološki sustav jakim.

Image

Za jak imunitet važan je vitamin C. Znaš li koje ga namirnice imaju više od naranče?

Neke namirnice bogate vitaminom C uključuju paprike, kivi, brokulu, prokulice, jagode, pa čak i krumpir, a kada govorimo o ovom vitaminu koji je ključan za naš imunitet, muškarci bi dnevno trebali konzumirati barem 90 miligrama vitamina C, a žene 75 miligrama.

Kako bi dobila gotovo 100% dnevnog unosa vitamina C, jedna naranča ili 60-ak grama crvene paprike odradit će posao, a u nastavku saznaj koje su to sve namirnice najbogatije vitaminom C i koje već danas moraš uvrstiti u svoju prehranu kako bi se zaštitila od bolesti.

Naranče

Jedna naranča srednje veličine sadrži 70 miligrama vitamina C, ili otprilike 78% preporučene dnevne vrijednosti. I iako se naranče promiču zbog visokog sadržaja vitamina C, one su također dobar izvor topivih vlakana, koja mogu sniziti kolesterol.

Image
Foto: Unsplash

Crvene paprike

Osim što je nevjerojatan izvor vitamina C, crvena paprika bogata je vitaminom B-6, poznatim kao piridoksin, koji pomaže u funkcioniranju živčanog i imunološkog sustava. Oko 60 grama sirove crvene paprike u sebi sadrži 95 miligrama vitamina C.

Image
Foto: Unsplash

Zelene paprike

Baš kao i crvena paprika, zelena paprika bogata je vitaminom C - 60-ak grama sirove zelene paprike sadrži 60 miligrama vitamina C. Zelene su paprike također zdrav izvor vlakana, koja mogu pomoći u održavanju redovitog pražnjenja crijeva i poboljšanju gastrointestinalnog zdravlja.

Image
Foto: Unsplash

Kivi

Jedan kivi srednje veličine sadrži 64 miligrama vitamina C, a također je bogat vitaminom K, koji održava naše kosti jakima i pomaže u zgrušavanju krvi, što pomaže u zacjeljivanju rana.

Image
Foto: Unsplash

Brokula

Oko 60 grama kuhane brokule sadrži 51 miligram vitamina C, a uz to, brokula je bogata i kalcijem, mineralom koji je najpoznatiji po tome što održava naše kosti jakima, ali je također važan za zdravlje mišića i srca.

Image
Foto: Unsplash

Jagode

Otprilike 60 grama svježih jagoda u sebi sadrži 49 miligrama vitamina C. Osim toga, jagode su bogate folnom kiselinom - vitaminom B koji podržava rast i funkciju stanica, što je posebno važno tijekom trudnoće jer može pomoći u prevenciji urođenih mana kralježnice i mozga.

Image
Foto: Unsplash

Prokulice

Oko 60 grama kuhanih prokulica sadrži 48 miligrama vitamina C, a uz visok sadržaj vitamina C, prokulice se smatraju povrćem koje sadrži fitokemikalije zvane glukozinolat koji im daje gorak okus, a također može pomoći u prevenciji raka.

Image
Foto: Unsplash

Krumpir

Jedan srednje pečeni krumpir ima 17 miligrama vitamina C, a također je jedan od najbogatijih izvora kalija, koji može pomoći u zdravlju srca i sniziti visoki krvni tlak.

Image
Foto: Unsplash