Za jak imunitet važan je vitamin C. Znaš li koje ga namirnice imaju više od naranče?

Jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja najvažnija je stvar u ovom trenutku te je vrlo važno znati koje namirnice trebaju biti na našem stolu

Za jak imunitet važan je vitamin C. Znaš li koje ga namirnice imaju više od naranče?
Play logo

Kada pomislimo na voće i vitamin C, prvo što nam pada na pamet je naranča. Znamo da je puna vitamina C i da ćemo biti zdravije ako često konzumiramo ovo ukusno voće. Često to znači konzumiranje prerađenog soka od naranče, ali znamo da se u takvi proizvodi puni dodanog šećera. 

Istraživanja pokazuju da nam vitamin C pomaže kod prevencije bolesti, odnosno jačanja organizma. Ublažava simptome i trajanje prehlade, neutralizira štetne učinke nekih pesticida i drugih štetnih tvari. Sprječava i stanična oštećenja u tijelu, te je vrlo važan za zdravlje očiju. Također, pomaže u prevenciji i liječenju alergija i astme. 

Dnevna preporučena doza za žene iznosi 75 miligrama, a za muškarce 90 miligrama. Treba naglasiti da su preporuke drukčije za pušače – za žene je to 110 mg na dan, a za muškarce 125 mg. Najveća dnevna doza trebala bi iznositi 350 mg.

Play logo
Image

Nemaš brašna, tjestenine ili jaja? Pronašle smo sjajne zamjene za neke uobičajene sastojke


Vitamin C nalazi se u mnogim ukusnim namirnicama i važno ih uključiti u prehranu cijele obitelji. Kako bi lakše usporedili, naranča prosječne veličine sadrži oko 70 mg.

Jagode
Šalica ovog supervoća sadrži 85 mg vitamina C, plus zdrave doze folata i druge spojeve koji potiču zdravlje srca. Još jedna neočekivana dobrobit jagoda? Mogu pomoći kod izbjeljivanja zubiju.

shimmer fallback


(Foto: Profimedia.hr)

Čili papričice
Pola šalice narezane čili papričice sadrži oko 108 mg vitamina C. Osim toga istraživači sa Sveučilišta Buffalo otkrili su da kapsaicin, spoj zbog kojeg su ljute, može pomoći kod ublažavanja bolova u zglobovima i mišićima. Ljute papričice svakako bismo trebali više dodavati u hranu.

Crvena paprika
Šalica nasjeckane crvene paprike sadrži gotovo tri puta više vitamina C od naranče - 190 mg. Crvena paprika je također sjajan izvor vitamina A koji je važan za zdravlje očiju. 

Zelena paprika
Šalica nasjeckane zelene paprike sadrži manje vitamina C od crvene paprika, oko 120 mg, ali to je skoro dvostruko više od naranče. Također je i sjajan izvor vlakana.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Kelj
Uz dvaput preporučeni dnevni unos vitamina A i sedam puta veću preporučenu količinu vitamina K, jedna šalica kelja sadrži 80 mg vitamina C. Također sadrži masne kiseline i minerale.

Brokula
Ova biljka sadrži oko 132 mg vitamina C, plus još puno vlakana, a sadrži samo 30 kalorija po obroku. Istraživanja također pokazuju da pomaže kod prevencije raka.

Cvjetača
Bez obzira kako se priprema, mala glavica cvjetače sadrži oko 128 mg vitamina C, 5 g vlakana i 5 grama proteina.

Prokulice
Sadrže fitonutrijente i vlakna koje sprječavaju rak, ali i oko 75 mg vitamina C. Mnogi ljudi ih ne vole zbog gorkog okusa, ali uz dobru pripremu moguće je ublažiti ovaj okus.

Kivi
Dva kivija imaju oko 138 mg vitamina C. Ovo ukusno voće bogato je i kalijem.

Mango
Tropsko voće sadrži oko 123 mg vitamina C. Odličan je izvor vitamina A, koji poput vitamina C ima ključnu ulogu u imunitetu i čuva zdravlje očiju.

Ananas
Uz 79 mg vitamina C, ananas sadrži bromelain - probavni enzim koji pomaže kod razgradnje hrane i smanjuje nadimanje. Bromelain djeluje i protuupalno što može pomoći kod ubrzanog oporavka nakon vježbanja.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.