Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Ovo povrće gotovo je u nekoliko minuta, odličan je prilog uz jaja, meso, ribu, a možeš ga pripremiti i kao samostalno jelo ili njime obojati tjesteninu u zeleno i razveseliti djecu

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Krem juha od blitve


Postupak

Operi blitvu i odvoji deblje petiljke te ih nareži na sitno. Izreži luk i stavi da se dinsta na maslinovom ulju te mu dodaj petiljke blitve i krumpir narezan na kockice. Posoli.

Nakon što luk povene dodaj zelene listove blitve koje si narezala na manje komade i podlij vodom ili povrtnim temeljcem ako ga imaš. Kuhaj polupoklopljeno 15-ak minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Po potrebi dodaj još vode i kuhaj još pet minuta.

Juhu izradi štapnim mikserom te dekoriraj vrhnjem za kuhanje. Možeš ju servirati samu ili s krutonima - kruhom narezanim na kockice, začinjenim začinima po želji i uljem te prepečenim na tavi ili u pećnici. Po želji dodaj i parmezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


(FOTO: Pexels)

Sastojci

  • 500 g blitve
  • 1 veći krumpir
  • 3 češnja češnjaka
  • glavica luka
  • žlica vrhnja za kuhanje
  • malo ribanog parmeazana
  • sol 
  • žlica maslinovog ulja
4/5