UKUSNI I ZDRAVI

Najzdraviji sirevi: Koje odabrati i zašto su dobri za tvoje zdravlje

Sirevi poput fete, svježeg sira i mozzarelle bogati su proteinima, kalcijem, vitaminima i drugim važnim nutrijentima. Svaki od njih nudi jedinstven profil hranjivih tvari i okusa

sirevi
Foto: Shutterstock

Ricotta

Ricotta je kremasti talijanski sir blagog okusa, koji se tradicionalno proizvodi od sirutke preostale nakon proizvodnje drugih sireva. Pola šalice (oko 124g) punomasne ricotte sadrži oko 204 kalorije i 10 grama proteina. Posebno je bogata vitaminom B12 (42% dnevne vrijednosti) i vitaminom A (18% dnevne vrijednosti), a također je dobar izvor kalcija i selena. Jedna od prednosti ricotte je relativno nizak udio natrija, što je čini pogodnom za osobe koje paze na unos soli. Svestrana je i koristi se u slatkim jelima poput cheesecakea, kao i u slanim jelima poput lazanja ili punjenih tjestenina. Dostupna je u različitim postocima masnoće i može biti dio keto prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5/7