UKUSNI I ZDRAVI

Najzdraviji sirevi: Koje odabrati i zašto su dobri za tvoje zdravlje

Sirevi poput fete, svježeg sira i mozzarelle bogati su proteinima, kalcijem, vitaminima i drugim važnim nutrijentima. Svaki od njih nudi jedinstven profil hranjivih tvari i okusa

sirevi
Foto: Shutterstock

Cheddar

Cheddar je popularni engleski sir koji dolazi u različitim varijantama, od blagog do ekstra oštrog. Porcija od 28 grama cheddara sadrži oko 115 kalorija, gotovo 7 grama proteina i značajne količine kalcija (15% dnevne vrijednosti). Također je dobar izvor vitamina A (31% dnevne vrijednosti), koji je neophodan za rast i razvoj, staničnu komunikaciju i imunološku funkciju. Uz to, cheddar osigurava vitamin B12, selen i cink. Bogat je i aminokiselinama poput leucina, koji podržava obnovu i rast mišića. Cheddar možeš dodati u salate, sendviče ili ga jednostavno upariti s voćem i orašastim plodovima za hranjiv međuobrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/7