UKUSNI I ZDRAVI

Najzdraviji sirevi: Koje odabrati i zašto su dobri za tvoje zdravlje

Sirevi poput fete, svježeg sira i mozzarelle bogati su proteinima, kalcijem, vitaminima i drugim važnim nutrijentima. Svaki od njih nudi jedinstven profil hranjivih tvari i okusa

sirevi
Foto: Shutterstock

Svježi sir

Svježi sir je meki, blagi sir koji se ističe visokim udjelom proteina i relativno niskom kalorijskom vrijednošću, što ga čini odličnim izborom za one koji paze na tjelesnu težinu ili žele povećati unos proteina. Šalica (oko 226g) svježeg sira s 2% mliječne masti sadrži oko 180 kalorija i čak 24 grama proteina. Bogat je selenom, snažnim antioksidansom koji podržava funkciju štitnjače (58% dnevne vrijednosti), te vitaminom B12 (38% dnevne vrijednosti) i kalcijem (17% dnevne vrijednosti). Odlično se slaže i sa slatkim i sa slanim dodacima, pa ga možeš jesti samostalno, dodati u smoothieje, salate ili koristiti kao bazu za zdrave namaze. Treba obratiti pažnju na udio natrija, pa je preporučljivo birati manje porcije ili proizvode sa smanjenim udjelom natrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
3/7