UKUSNI I ZDRAVI

Najzdraviji sirevi: Koje odabrati i zašto su dobri za tvoje zdravlje

Sirevi poput fete, svježeg sira i mozzarelle bogati su proteinima, kalcijem, vitaminima i drugim važnim nutrijentima. Svaki od njih nudi jedinstven profil hranjivih tvari i okusa

sirevi
Foto: Shutterstock

Parmezan

Parmezan, ili Parmigiano Reggiano, tvrdi je talijanski sir poznat po svom bogatom, oštrom i slanom okusu. Često se koristi u jelima s tjesteninom i salatama. Porcija od 28 grama parmezana osigurava oko 111 kalorija, impresivnih 10 grama proteina te je izuzetno bogata kalcijem – čak 26% preporučene dnevne vrijednosti. Kalcij je vitalan za zdravlje kostiju, funkciju živaca, mišića i hormona. Parmezan je također dobar izvor selena, vitamina B12 i cinka. Zanimljivo je da parmezan sadrži vrlo male količine laktoze (manje od 10 miligrama po kilogramu), što ga čini pogodnim i za osobe s intolerancijom na laktozu. Također sadrži vitamin K2, važan za zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava. S obzirom na viši udio natrija, preporučuje se umjerena konzumacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/7