UKUSNI I ZDRAVI

Najzdraviji sirevi: Koje odabrati i zašto su dobri za tvoje zdravlje

Sirevi poput fete, svježeg sira i mozzarelle bogati su proteinima, kalcijem, vitaminima i drugim važnim nutrijentima. Svaki od njih nudi jedinstven profil hranjivih tvari i okusa

sirevi
Foto: Shutterstock

Sir je namirnica u kojoj uživaju milijuni ljudi diljem svijeta, cijenjen zbog svoje raznolikosti okusa, tekstura i svestranosti u kulinarstvu. No, osim što je ukusan, sir može biti i iznenađujuće koristan za tvoje zdravlje. Istraživanja pokazuju da osobe koje redovito konzumiraju sir imaju manji rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara. Naravno, ključ je u odabiru pravih vrsta i umjerenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako paziš na prehranu i želiš uključiti sir na svoj jelovnik, važno je znati koje vrste nude najviše nutritivnih blagodati. U nastavku ti donosimo pregled nekih od najzdravijih sireva i njihovih glavnih prednosti.

Feta sir

Feta je meki, slani sir oštrog okusa, tradicionalno spravljen od ovčjeg ili kozjeg mlijeka. Neizostavan je dio mediteranske prehrane i čest gost u jelima poput grčke salate ili raznih tjestenina. Porcija od oko 28 grama fete sadrži otprilike 75 kalorija, 4 grama proteina i 6 grama masti. Ono što fetu čini posebno vrijednom jest visok udio kalcija (oko 11% dnevne vrijednosti) i vitamina B12 (čak 20% dnevne vrijednosti). Vitamin B12 ključan je za pravilnu funkciju živčanog sustava, proizvodnju crvenih krvnih stanica, metabolizam te sintezu DNK. Feta je također izvor riboflavina, a sadrži i konjugiranu linolnu kiselinu (CLA), masnu kiselinu koja se povezuje s potencijalnim antikancerogenim svojstvima i pomoći pri smanjenju tjelesne masnoće.

Image
Foto: Pexels
Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/7