ČESTO NA TANJURU

Tvrde stručnjaci: 5 mitova o mesu u koje ne trebamo vjerovati

Sadrži minerale, proteine i vitamine skupine B. Meso je mnogima često na jelovniku, no i dalje oko njega kruže određeni mitovi

profimedia-0131450691.jpg
Foto: Profimedia.hr

Meso je za većinu ljudi važan dio prehrane. Izvor je raznih vitamina B koji imaju bitnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica, formiranju tkiva, a važni su i za živčani sustav. Meso obiluje i mineralima poput magnezija, cinka i željeza, a znamo da je željezo ključno za proizvodnju hemoglobina. Radi se o proteinu u crvenim krvnim stanicama koji nosi kisik do tkiva i organa. Cink je pak važan za imuloški sustav, a magnezij je važan za kosti. Naravno, meso sadrži i proteine koji nam daju energiju i kalorije.

Image
COCA-COLA BLAGDANSKI JELOVNIK

Crveno meso s finim njokima u tartufati

Ukratko, uravnotežena prehrana koja uključuje meso u umjerenim količinama dobra je za zdravlje, no dijatetičarka Kelsey Lorencz za Huffpost kaže da i dalje kruže određeni mitovi o konzumaciji mesa. Uz to, ljudima je teško odabrati među puno proizvođača.

Mnogi si ne mogu priuštiti meso iz organskog uzgoja pa se pitaju što učiniti. Zato su stručnjaci izdvojili nekoliko najvećih mitova o mesu.

Mit 1: Crveno meso je nezdravo

Nije sve crveno meso isto. Crveno prerađeno meso, poput delikatesnih proizvoda i suhomesnatih proizvoda (salame, hrenovke) treba izbjegavati zbog njihovog potencijalnog kancerogenog djelovanja. Ako ih već i jedeš, to čini umjereno. S druge strane, Huffpost navodi da ne postoje konačne studije o štetnosti crvenog neprerađenog mesa. Američki institut za istraživanje raka sugerira konzumiranje do tri porcije crvenog mesa tjedno. Ono je bogato željezom, vitaminom B12, cinkom i selenom.

Image
Foto: Profimedia.hr

Mit 2: Bijelo meso zdravije je od crvenog

Huffpost piše da, ako se jedu pretjerano, i bijelo i crveno meso povisuju kolesterol, a s tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zato ni s čim ne treba pretjerivati. Umjereni unos mesa treba kombinirati s povrćem, mliječnim proizvodima i mahunarkama. Takva je kombinacija najbolja za zdravlje srca.

Mit 3: Nije važno kako se meso priprema

''Pečete li meso na roštilju, osobito masnije meso, povećava se rizik od raka i smanjuje zdravstvene prednosti mesa", rekla je L.J Amaral, dijetetičarka iz Los Angelesa. Isto vrijedi i za perad i ribu jer kad se hem željezo koje se nalazi u životinjskom meso, zagrijava na visokim temperaturama, to mijenja stanicu – odnosno to bi moglo oštetiti stanicu. Zato je meso bolje pirjati ili kuhati.

Image
Foto: Profimedia.hr

Mit 4: Bez mesa nema proteina

Zapravo, Huffpost piše da trebamo manje proteina nego što mislimo. Prema američkom Centru za kontrolu, žene starije od 19 godina trebaju otprilike 46, a muškarci iznad 19 godina 56 grama proteina dnevno, no oni mogu biti i biljnog podrijetla. Biljni proteini mogu zamijeniti meso, a u takve izvore ubrajaju se bademi, chia sjemenke, tofu, soja, ali i mahunarke te leća.

Mit 5: 'Potpuno prirodno meso' je zdravije

Prirodno jednostavno znači da proizvod ne sadrži umjetne sastojke ili dodane boje te da je minimalno prerađen, piše Huffpost. U slučaju mesa, treba birati one komade na kojima stoji da ne sadrže hormonne i antibiotike, da dolaze iz organskog uzgoja, iz otvorenog prostora.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?