Obrati pažnju

7 najčešćih simptoma koji ukazuju da si alergična na određenu hranu

Procjenjuje se da alergija na hranu pogađa oko 8 posto djece i do 4 posto odraslih. U nastavku saznaj koji su glavni simptomi alergije na određenu hranu

profimedia-0584386653.jpg
Foto: Profimedia.hr

Alergija na hranu je reakcija imunološkog sustava koja se javlja ubrzo nakon konzumiranja određene hrane, a simptomi koji je prate su probavni problemi, osip ili otežano disanje. Kod nekih ljudi alergija na hranu može izazvati anafilaksiju, alergijsku reakciju koja može biti smrtonosna, a osoba koja doživi anafilaksiju može kasnije imati problema s gutanjem ili disanjem, može imati brže otkucaje srca, a u ekstremnim slučajevima može izgubiti svijest. 

Image
Uzroci i okidači

Imaš napadaj glavobolje nakon jela? Evo što ti se događa

Lako je zamijeniti alergiju na hranu s mnogo češćom reakcijom poznatom kao intolerancija na hranu. Da bi utvrdila jesi li alergična na ono što si upravo pojela, prvo što trebaš je razumjeti razliku između ta dva pojma. Intolerancija na hranu znači da tvoje tijelo ne podnosi određenu hranu, ali ne uključuje imunološki sustav. U situacijama kao što je intolerancija na laktozu, osoba primjerice ne može tolerirati laktozu koja se nalazi u mliječnim proizvodima. Konzumiranje može izazvati veliku nelagodu, proljev i nadutost, ali treba naglasiti kako nije opasno po život.

Image
Foto: Pexels

S druge strane, alergije na hranu daju odgovor imunološkim putem i mogu biti opasne po život. Neka istraživanja pokazuju da postoji preko 150 vrsta različite hrane na koju možemo razviti alergijsku reakciju, a namirnice koje najčešće izazivaju alergije su mlijeko, jaja, kikiriki i orašasti plodovi. U nastavku provjeri 7 simptoma koji pokazuju da si alergična na određenu hranu.

Osip

Jedan od znakova da si alergična na hranu koju si upravo pojela je osip na koži. Taj osip obično izgleda poput izdignutih ružičastih izbočina koje izgledaju slično ugrizima kukaca, a ako dođe do urtikarije iliti koprivnjače, alergijskog oboljenja kože, u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon što si konzumirala tu hranu, svakako se trebaš obratiti svom liječniku.

Image

Stisnuto grlo

Ako ti se grlo počne stiskati i sve teže i teže gutaš hranu, velika je vjerojatnost da si alergična na hranu koju si pojela. To onda može voditi do upale jednjaka, što će, naravno, kasnije otežavati gutanje.

Image

Otežano disanje

Kada organizam nešto označi kao 'strano tijelo', dolazi do alergijske reakcije, oslobađa se histamin, organski dušični spoj koji svojim aktiviranjem može dovesti do suženja dišnih putova, uzrokujući da osoba kašlje, a onda i otežano diše.

Image

Povraćanje

Povraćanje može biti znak alergije na hranu, ali također može biti i znak intolerancije na hranu ili trovanja hranom. Teško je odmah odrediti o čemu se radi, pa bi bilo najbolje da se posavjetuješ sa svojim liječnikom kako bi saznala točan uzrok.

Image

Otečen jezik

Otečen jezik je jasan pokazatelj alergije na hranu. U nekim slučajevima oteklina može utjecati na sposobnost gutanja. No ako doživiš ovu reakciju, obavezno se trebaš javiti svom liječniku kako bi utvrdila postoji li veći razlog za zabrinutost.

Image

Vrtoglavica

Vrtoglavica nije simptom koji se automatski povezuje s alergijom na hranu, ali prema portalu The Health, simptomi alergije na hranu mogu uključivati i vrtoglavicu, gubitak svijesti ili pad krvnog tlaka. U pitanju je anafilaktički šok koji je najozbiljniji oblik anafilaksije, akutne alergijske reakcije.

Image

Svrbež očiju

Jedan od pokazatelja alergije na hranu je i svrbež očiju. Alergeni uzrokuju alergijsku reakciju, a histamin koji se oslobađa prilikom te reakcije uzrokuje vlaženje, suzenje očiju, njihovo crvenilo te svrbež.

Image