Uzroci i okidači

Imaš napadaj glavobolje nakon jela? Evo što ti se događa

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do glavobolje nakon jela. Ponekad je krivac hrana, a ponekad problemi s čeljusti. U nastavku provjeri četiri najčešća razloga, ali i uobičajene okidače

profimedia-0303073278.jpg
Foto: Profimedia

Upravo si uživala u finom obroku, a onda te nekoliko sati kasnije glava 'ubija'. Možda upireš prstom i proklinješ nagle promjene vremena, jarko svjetlo ili svakodnevni stres zbog izazivanja napada migrene, ali također bi trebala uzeti u obzir što jedeš i piješ.

Naime, možeš doživjeti napade migrene ili glavobolje nakon jela zbog loše reakcije na određene spojeve u hrani ili alergije na hranu.

Image
Zaista djeluju

Muči te migrena? Isprobaj ovih 7 prirodnih metoda

Određena hrana i pića, poput prerađene hrane i alkohola, mogu negativno utjecati na tvoj mozak i krvne žile. Uz to, količina, pa čak i temperatura hrane, može odrediti težinu i učestalost tvojih napadaja.

Image
Foto: Pexels

Najčešći uzroci i okidači glavobolje i migrene nakon jela

Postoji nekoliko razloga iza suočavanja s glavoboljom nakon jela. Ponekad je krivac hrana koju jedemo, ali ponekad glavobolja može doći i zbog problema s čeljustima. U nastavku provjeri četiri najčešća razloga, ali i uobičajene okidače.

Postprandijalna hipoglikemija

Nakon što jedeš, tvoje tijelo koristi ugljikohidrate kao energiju. Ugljikohidrati se razgrađuju u glukozu (tzv. šećer) koja privremeno podiže razinu šećera u krvi dok tvoje stanice ne iskoriste taj šećer kao gorivo. Postprandijalna hipoglikemija (poznata i kao reaktivna hipoglikemija) znači da imaš nisku razinu šećera u krvi nakon obroka. Može se dogoditi oko 2 do 5 sati nakon jela.

Prema znanstvenom radu iz 2019., povećano lučenje inzulina zbog hipoglikemije povezano je s napadima migrene (inzulin je hormon koji pomaže u snižavanju šećera u krvi). Mala studija iz 2015. također je otkrila da su žene koje su imale napadaje migrene imale višu razinu inzulina u krvi nakon konzumiranja šećera.

Image
Foto: Pexels

Alergija na hranu ili netolerancija

Alergije na hranu ne uzrokuju uvijek osip ili otežano disanje. One mogu biti razlog tvoje migrene. Kada imaš alergiju na hranu, tvoje tijelo na nju gleda kao na napadača. To pokreće tvoj imunološki sustav da se bori protiv njega antitijelima, kao što je imunoglobulin G (IgG). Istraživanje iz 2021. pokazalo je da su sudionici koji su imali jedno ili više IgG antitijela specifičnih za hranu također imali češće i teže napadaje migrene.

Intolerancija na hranu, koja ne stvara imunološku reakciju poput alergija, također može uzrokovati migrene. Ipak, češće utječe na tvoj probavni sustav.

Image
Foto: Pexels

Temporomandibularni poremećaj (TMP)

Jesi li ikada primijetila škljocanje u čeljusti dok jedeš? To bi moglo biti uzrokovano problemima s temporomandibularnim zglobom (TMZ) koji povezuje tvoju čeljusnu kost s tvojom lubanjom. Ostali simptomi mogu uključivati bol u čeljusti i poteškoće pri žvakanju.

Znanstveni članak iz 2017. navodi da osobe koje imaju TMP također imaju veću vjerojatnost češćih glavobolja ili epizoda migrene. Srećom, TMP se može kontrolirati fizikalnom terapijom kako bi se spriječili napadaji migrene.

Image
Foto: Pexels

Hladni podražaji

Jesi li ikada čula za glavobolju od sladoleda ili smrzavanje mozga, tzv. 'brain freeze'? Kada brzo jedeš hladnu hranu ili piješ hladne napitke, možda uzrokuješ probleme za svoju glavu. Iako ove vrste glavobolja obično traju samo nekoliko minuta, moguće je da mogu trajati i do sat vremena. Češće se povezuje s hladnom hranom i hladnim napitcima, ali se može pojaviti čak i zbog hladnog vremena.

Image
Foto: Pexels

Hrana koja je najčešći okidač migrene

Većina osoba koje se suočavaju s migrenom ne mogu točno odrediti koja im hrana uzrokuje bol, ali najčešće prijavljeni okidači hrane su alkohol (33 posto) i čokolada (22 posto).

 • alkohol, posebno crno vino
 • čokolada
 • zaslađivač aspartam
 • grah i mahunarke
 • kofein
 • sir i jogurt
 • hrana koja sadrži mononatrijev glutamat
 • prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice, salama i šunka
 • određeni vitamini i biljni dodaci
Image
Foto: Pexels

Uobičajeni spojevi koji su okidači migrene

Spojevi koji se nalaze u određenim namirnicama mogu biti ono što izaziva napad migrene kod osjetljivih ljudi, prema Američkoj zakladi za migrenu.

 • Kofein - to može biti iznenađenje jer mnogi lijekovi protiv glavobolje sadrže kofein kao aktivni sastojak. To je zato što kofein ima sposobnost sužavanja krvnih žila što pomaže u smanjenju boli. Međutim, ako redovito konzumiraš kofein, tvoje tijelo postaje ovisno o njemu i može postati manje učinkovit. Ako pokušaš smanjiti unos kofeina, to može dovesti do simptoma krize, uključujući napadaj migrene.
 • Tiramin - tiramin nastaje kada se aminokiselina, tirozin, razgradi. Iako istraživači ne razumiju u potpunosti njegovu vezu s napadajima migrene, članak iz 2021. navodi da bi to moglo biti zbog njegovog učinka na tvoj mozak i krvne žile.
 • Feniletilamin - ovaj spoj je također izveden iz aminokiselina. Prema članku iz 2020., feniletilamin može smanjiti protok krvi u mozgu i utjecati na krvožilni sustav na sličan način kao migrena. Obično ćeš ga pronaći u čokoladi.
 • Nitrat - nitrati su uobičajeni aditivi u hrani koji mogu izazvati napadaj migrene izlaganjem mozga dušikovom oksidu koji sužava krvne žile. Može izazvati bol u roku od sat vremena.

Image
Foto: Unsplash