Bijeli čaj
Ako želiš zadržati konzumaciju kofeina na nižoj razini, onda je bijeli čaj, poput 'silver needle' i 'white peony' čaja, odlične alternative.
Porijeklom iz Kine i Indije, bijeli čaj je zeleni čaj, ali se bere kada su listovi mladi i pupoljci prekriveni finim bijelim dlačicama. Bijeli čaj je najmanje obrađen među pravim vrstama čaja; suši se na suncu kratko vrijeme nakon berbe kako bi se oksidacija svela na minimum, jer oksidacija može potamniti boju i okus listova čaja. U usporedbi sa zelenim čajem i matcha čajem, bijeli čaj općenito ima 15 posto manje kofeina i, ovisno o sorti, nudi nježan i blag okus, kao da je svježe ubran iz vrta.
Budući da je minimalno obrađen, njegovi antioksidativni spojevi, kao što su katehini, itekako se zadržavaju. Istraživanja su pokazala da visoka koncentracija antioksidansa prisutna u bijelom čaju može igrati ulogu u prevenciji raka štiteći od oštećenja stanica slobodnim radikalima.