Prirodni saveznik ljudskog zdravlja

Lavanda - biljka predivnog mirisa s mnogobrojim blagodatima za zdravlje

Brojne su studije potvrdile kako lavanda čudesno djeluje na ljudsko zdravlje - umiruje, smanjuje stres, poboljšava kvalitetu sna...

pexels-anastasiya-lobanovskaya-792727.jpeg
Foto: Pexels

Još od antičkih vremena, lavanda se u raznim kulturama koristila kao prirodni lijek za brojne tegobe. Grci su je koristili kao pomoć kod nesanice i za bolove u leđima, a i danas se koristi diljem svijeta radi blagotvornih učinaka koje ima na ljudsko zdravlje.

Image

Neven - biljka koju treba svaki vrt i svaka kozmetička torbica

Svojim ljubičastim i mirisnim cvijetovima očarava na prvi pogled, a poznato je da tjera razne insekte pa je volimo saditi u vrtovima i okućnicama. Osim toga, lavanda ima izuzetno relaksirajuće djelovanje pa se često koristi i u aromaterapiji, a može pomoći kod tjeskobe, nesanice i stresa. Sadrži sastojke kao što su linalol i linalil-acetat te umiruje živce, opušta, poboljšava kvalitetu sna, pozitivno utječe na raspoloženje.

Image
Foto: Pexels

I brojne su studije potvrdile kako lavanda uistinu čudesno djeluje na ljudski um i tijelo, a najbolje ju je koristiti u obliku eteričnog ulja. Od sušene lavande rade se mirisne vrećice za ormare, a može se pripremiti i fini čaj koji pomaže kod opuštanja.

Koje su sve dobrobiti lavande i zašto bismo je trebali koristiti u svojim svakodnevnim rutinama doznaj u nastavku.

Pozitivno utječe na san

Poznato je kako lavanda ima izuzetno umirujući učinak, a i brojna su istraživanja dokazala kako pozitivno utječe na kvalitetu sna. Imaš li problema s nesanicom, prije odlaska na spavanje popij čaj od lavande, a na jastuk možeš nakapti i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Osim toga, od sušene lavande možeš napraviti mirisne vrećice te ih držati ispod jastuka. Eterično ulje lavande možeš koristiti i u difuzeru. Osim što djeluje opuštajuće, također je dobro i za pročišćavanje i osvježavanje prostora te za tjeranje insekata.

Image
Foto: Unsplash

Ima antibakterijsko i antifungalno djelovanje

Lavanda ima predivan miris, no jesi li znala da ima i antibakterijska i antifungalna svojstva? Lavanda se često koristi u sredstvima za čišćenje, a vrlo je učinkovita i protiv različitih vrsta bakterija.

Image
Foto: Pexels

Štiti i naš mozak

Iako je potrebno provesti dodatna istraživanja, neke su studije već pokazale kako lavanda ima potencijala izliječiti ili barem ublažiti i neke neurološke poremećaje. Kod studija se proučavao utjecaj lavande na ljudsko zdravlje te je otkriveno da ima neka svojstva koja pozitivno utječu na živčani sustav.

Može smanjiti bol

Eterično ulje lavande koristi se za ublažavanje raznih vrsta bolova, a osobito pomaže kod glavobolje i migrene. Studija provedena na uzorku od 100 osoba pokazala je značajne pozitivne pomake kod osoba koje su redovno masirale svoja stopala eteričnim uljem lavande. Pokazalo se da eterično ulje lavande može pozitivno utjecati na visok krvni tlak, ubrzane otkucaje srca te na smanjenje bolova. Lavanda je potpuno prirodno sredstvo za ublažavanje bolova, a djeluje kao lokalni analgetik odnosno sredstvo protiv bolova kada se utrlja na bolno mjesto.

Image
Foto: Unsplash

Smanjuje stres i anksioznost

Poznato je kako je lavanda najučinkovitija kod smanjenja stresa i tjeskobe. Naime, sam miris lavande ima izuzetno umirujuće djelovanje te pozitivno utječe na moždane aktivnosti. Brojna su istraživanja pokazala kako lavanda pomaže kod stresa, nervoze i nesanice, a može ublažiti i neke tjelesne simptome izazvane anksioznošću.

Image
Foto: Unsplash

Osim svega navedenog, koristi lavande su daleko brojnije. Pomaže i kod problema s kožom, smanjuje perut, ublažava simptome astme, ublažava ubode te potiče zacjeljivanje rana. Ako još nisi koristila proizvode od lavande ili pak njezino eterično ulje, prije prve upotrebe testiraj malu količinu ulja na svojoj koži kako bi isključila moguće alergijske reakcije i druge nuspojave koje se, iako vrlo rijetko, mogu pojaviti kod izuzetno osjetljivih osoba.