Neven - biljka koju treba svaki vrt i svaka kozmetička torbica

Očarat će te prekrasnom bojom svojih cvjetova, ali i činjenicom da toliko puno daje, a malo od tebe traži

pexels-pixabay-65255.jpg
Foto: Pexels

Prekrasan žuti i narančasti cvjetovi nevena tek su jedan od razloga zbog kojega bi ovu biljku, porijeklom iz južne Europe, trebala posaditi u svome vrtu. Riječ je o izuzetno ljekovitoj i jestivoj, jednogodišnjoj zeljastoj biljci, otpornoj na hladnoću, ali i na sušu. Traži od tebe jako malo, a daje puno. Štoviše, nevenu tako odgovara. Sam se za sebe brine. Ako se previše baviš njime, sporije će rasti. Svi dijelovi nevena su iskoristivi.

Image
Čuvarica opojnog mirisa

Kadifice - cvijeće koje toliko malo traži, a tako puno daje

Neven se sije u rano proljeće, u dobro drenirano, humusno tlo i zalijeva povremeno. Zahvaljujući brzom rastu, cvjetove ćeš imati već za 40-ak dana. Neven cvate skroz do prvih mrazeva, a redovitom rezidbom potičeš daljnju cvatnju. Možeš ga i posaditi, umjesto posijati. Vodi računa da između svake sadnice ostaviš 20-ak centimetara prostora. Kasnije se sam zasijava.

Ovu vrijednu biljku možeš pozicionirati gdje god poželiš - u vrt, u gredice, u žardinjere ili u teglu na balkonu. Dobro podnosi sunce, no ipak, više voli polusjenovito mjesto i niže temperature. Tada bogatije i duže cvate.

U toplijim krajevima neven običava cvasti u proljeće pa tijekom visokih ljetnih temperatura pauzirati, a onda ponovno bogato procvasti kad temperature malo popuste. S prvim jesenjim kišama.

Redovitim uklanjanjem suhih cvjetova, biljku potičeš na daljnji rast, a orezivanjem sprječavaš da izraste visoko u zrak te oblikuješ grmove.

Neven kroz svoje korijenje pročišćuje zemlju te je sjajni saveznik u biovrtlarstvu - posadi ga svugdje po vrtu ili u posude u kojima ti raste povrće i voće.

Dobrobiti nevena

Ovo je jedna od ljekovitijih biljaka koje poznajemo i od davnina se koristi u medicinske svrhe. Na organizam djeluje antibakterijski, protuupalno i antiseptički. Najučinkovitija je u liječenju i njezi kože. Od latica nevena radi se nevenova mast, a tu su i tinkture, macerati i čajevi.

Osim za njegu kože, neven se koristi i u kuhinji. Cijela biljka je jestiva. Listovi se dodaju u salate, a cvjetovi koriste kao zamjena za puno skuplji šafran. Okus cvjetova je lagano paprenast.

Ukoliko još uvijek nemaš neven negdje u svojoj blizini, krajnje je vrijeme da to promijeniš. Obogatit će tvoj prostor mirisom, prekrasnim cvjetovima, ali i pčelama i leptirima koje će privući.