Zaista djeluju

Muči te migrena? Isprobaj ovih 7 prirodnih metoda

Migrena je danas vrlo učestala pojava, osobito među ženama. Uzimanje lijekova nije najbolje rješenje pa ti zato otkrivamo 7 prirodnih trikova koji pomažu kod snažnih glavobolja

pexels-sam-lion-6001477.jpg
Foto: Pexels

Danas svi živimo u prilično stresnim vremenima i užurbanim tempom, a takav se način života često negativno odražava na naše zdravlje. Glavobolja je danas vrlo česta pojava među odraslim osobama, a često je uzrokovama stresom, dehiracijom i neurednim rasporedom.

Image
Korisni trikovi i savjeti

Riješi se anksioznosti u manje od 5 minuta uz ove savjete

Migrena je najčešća vrsta glavobolje i javlja se periodično, a često se uz migrenu javljaju i drugi neugodni simptomi poput mučnine i povraćanja. Smatra se da između 15 i 20 posto ljudi pati od migrena i češće su to žene. Kada se pojavi snažna glavobolja, većina će najprije posegnuti za lijekovima protiv bolova što nije uvijek najbolje rješenje jer postoje i mnogo prirodniji načini koji mogu pomoći kod otklanjanja migrene, ali i faktora koji je uzrokuju.

Ako si i sama među osobama koje pate od čestih glavobolja ili pak od migrene, u nastavku pročitaj neke od prirodnih  načina i trikova koji zaista pomažu.

Eterična ulja

Korištenje eteričnih ulja u medicinske svrhe naziva se aromaterapijom, a ova se alternativna grana medicine može primijeniti i kod liječenja glavobolje. Naime, mirisi pojedinih eteričnih ulja mogu ublažiti napetost, mučninu i bolove. Ulja možeš koristiti u difuzeru ili pak ih pomiješati s uljem za masažu. Kao najbolji izbor za ublažavanje glavobolje pokazala su se eterična ulja metvice, kamilice i lavande. Svojim osvježavajućim mirisima ova ulja pomažu kod oslobađanja začepljenih krvnih žila (koje uzrokuju glavobolju). Kod kupnje uvijek biraj 100 posto čista i prirodna eterična ulja.

Image
Foto: Pexels

Boravak na svježem zraku

Svima dostupan i besplatan trik koji je kod glavobolje izuzetno koristan je odlazak u prirodu. Dovoljno je i nekoliko minuta boraviti na svježem zraku i glavobolja će nestati ili će se barem smanjiti njezin intenzitet. Lagana šetnja šumom ili parkom pomoći će ti da se oslobodiš napetosti, stresa i glavobolje. Isprobaj, puno ćeš se bolje osjećati.

Image
Foto: Unsplash

Hidratacija

Dehidracija može biti jedan od uzroka glavobolja pa vodi računa o tome da svakodnevno piješ dovoljno tekućine. Najbolji izbor je voda, ali možeš piti i nezaslađene biljne čajeve. Svaki put kada osjetiš da te hvata glavobolja, popij barem 1-2 čaše hladne vode.

Image
Foto: Pexels

Hladni oblozi

Istraživanja su pokazala da stavljanje hladnih obloga na čelo ili oko vrata može pomoći kod ublažavanje bolova kod migrene. Hladni oblozi ublažavaju tenziju u mišićima glave, vrata i ramena. Obloge je vrlo jednostavno napraviti – uzmi mali ručnik i namoči ga hladnom vodom te stavi na čelo ili vrat. Osim hladnih obloga, nekim ljudima više odgovaraju topli oblozi ili pak tuširanje toplom vodom jer ono ublažava napetost mišića te tako i smanjuje glavobolju.

Image
Foto: Pexels

Masaža

Masaža opušta i stimulira određene točke u našem tijelu, a pomaže nam i da se oslobodimo napetosti. Kod masaže možeš koristiti i eterična ulja ili pak klasična ulja za masažu. Najbolji izbor su masaža glave ili pak vrata, a prednost je što si ta područja možeš i sama masirati i tako ublažiti glavobolju.

Image
Foto: Pexels

Vježbe disanja

Vježbe disanja ili pak meditacija mogu ukloniti napetost i bolove. Fokusiraj se na disanje i nastoj duboko disati 10 minuta. Prati svaki svoj udah i izdah s kojim se tvoje tijelo smiruje, a razina stresa opada. Ako si često pod stresom koji ti uzrokuje snažne glavobolje, isprobaj meditaciju. Ta tehnika može izuzetno korisna, a svatko je može prakticirati.

Image
Foto: Pexels

Promijeni svoje navike

Imaš li česte glavobolje ili pak napadaje migrene, možda bi trebala razmisliti o promjenama određenih životnih navika. Fizička aktivnost, boravak na svježem zraku te zdrava prehrana vrlo su važni za održavanje dobrog zdravlja. Osim toga, nastoj voditi 'uredan' život i držati se rasporeda, osobito kad su u pitanju spavanje i prehrana.

Image
Foto: Pexels