ZA BOLJI SAN

Sve što trebaš znati o magneziju - važnom mineralu koji pomaže kod nesanice, ali i mnogih drugih problema

Magnezij je jedan od najzastupljenijih minerala u našem tijelu, nakon kalcija, kalija i natrija. Izuzetno je važan za mnoge procese u našem tijelu, a znanstvenici ističu i da pomaže kod sna, oporavka i opuštanja

Magnezij
Foto: shutterstock.com

Magnezij je jedan od najzastupljenijih minerala u ljudskom tijelu, nakon kalcija, kalija i natrija. Izuzetno je važan za mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu, a znanstvenici ističu i da pomaže kod boljeg sna, oporavka i opuštanja.

Carolyn Dean, autorica knjige 'The Magnesium Miracle', za Vogue je navela brojna istraživanja koja su otkrila da je magnezij ključan za brojne metaboličke funkcije, uključujući metabolizam masti, kontrolu krvnog tlaka i normaliziranje lučenja hormona.

Image
VITAMIN SUNCA

Zašto je vitamin D važan i kako prepoznati simptome njegova manjka?

Zbog nezdravog načina života i loše prehrane, velik broj ljudi ima manjak magnezija. Uz sve to, radi modernog načina obrade tla, magnezij koji danas dobivamo iz hrane se smanjio, ističu stručnjaci. Osobe koje pate od nedostatka magnezija trebale bi razmisliti o uzimanju suplemenata, smatra medicinski stručnjak dr. Michael Breus.

Zdravstvene prednosti magnezija

Posljednjih nekoliko desetljeća provedena su mnoga istraživanja koja su pokazala koliko je magnezij važan za ljudsko zdravlje, a otkrivena su i njegova brojna blagotvorna svojstva. Magnezij je čudesan mineral i pomaže kod brojnih stanja, no jedna od njegovih ključnih prednosti je to što se pokazao izuzetno učinkovitim kod nesanice i drugih problema sa spavanjem.

„Magnezij podržava rad nadbubrežnih žlijezda, koje su preopterećene stresom. Zatim, proizvodnja serotonina u tijelu – ključnog hormona koji regulira san i raspoloženje – ovisi o magneziju. Nesanica se često liječi uzimanjem magnezija“, otkrila je Dean.

Uz to, magnezij povoljno utječe i na naše mišiće jer ih opušta. Nemirni i napeti mišići sprečavaju nas da utonemo u san. Ima i brojne druge prednosti. Pomaže kod vježbanja, migrena, olakšava simptome PMS-a, uravnotežuje razinu šećera u krvi i podržava zdravlje kostiju, a može pomoći i kod anksioznosti i depresije.

Image
Foto: Pexels

Koji tip magenzija uzeti?

Postoje brojne vrste magnezija, odnosno njih 11, pa kako onda odabrati onaj najbolji? To ovisi o simptomima koji nas muče.

„Prije uzimanja suplemenata s magnezijem, trebalo bi se posavjetovati s liječnikom kako biste bili sigurni da je onaj koji odaberete siguran za vas“, ističe Breus.

Magnezijev citrat, primjerice, se najčešće preporučuje kod manjka magnezija; magnezijev laktat je sličan, ali malo nježniji za želudac. Magnezijev klorid potencijalno može biti dobar za bolove u mišićima, dok magnezijev oksid može pomoći kod migrene. Dolaze u različitim oblicima, poput kapsula, ulja, sprejeva i gelova.

Image
Foto: Pexels

Koje su nuspojave kod uzimanja magnezija?

Što se tiče mogućih nuspojava, kao i kod svakog drugog suplementa, ključno je prije uzimanja dodataka prehrani s magnezijem uzeti u obzir sve kontraindikacije. Suplementi magnezija ne bi se smjeli uzimati s određenim lijekovima, no o tome je najbolje porazgovarati sa stručnim osobama odnosno liječnikom.

Kao neke od nuspojava koje se mogu pojaviti kod uzimanja prevelikih količina magnezija navode se naduost, mučnina i druge želučane tegobe, no predoziranje magnezijem vrlo je rijetko, zaključuju stručnjaci.

POGLEDAJ VIDEO: UTJECAJ PREHRANE NA PONAŠANJE DJECE