Ledeni čajevi koje biste trebali piti

Kukicha čaj, rooibos čaj, hibiskus čaj... Koji birate?

Ledeni čajevi koje biste trebali piti

Osim dobro poznatog zelenog čaja, ima ih još koje biste mogli uvrstiti u svakodnevnu rutinu. Pogotovo ljeti, za osvježenje i rashlađenje odlični su ledeni čajevi. Kada kažemo ledeni čaj, mislimo na čajeve koji se mogu piti i topli, ali i hladni. Izdvojili smo neke manje poznate čajeve koji su dobri za konzumaciju radi svojih ljekovitih svojstava i biljaka od kojih se rade. 

Donosimo vam neke ideje! 


Rooibos čaj

Rooibos čaj ili crveni čaj priprema se od biljke koja je specifična po tome da raste samo u Južnoj Africi zbog temperature te čistog zraka. Za pripremu čaja potrebni su fermentirani, osušeni i usitnjeni listovi biljke Aspalathus linearis.

Ovaj čaj ne sadrži kofein pa je idealan za konzumiranje tijekom cijelog dana. Zbog svojih ljekovitih svojstava vrlo je zdrav te djeluje kao zaštita protiv brojnih bolesti i pomaže protiv alergija te mnogih tegoba. Može se piti topao i hladan, kao i u kombinacija sa svježim voćem. Kao hladan gasi žeđ i djeluje pozitivno na organizam.

Kukicha čaj

Kukicha je zeleni japanski čaj napravljen od grančica biljke Camellia sinensis. Grančice se beru ručno tijekom jeseni i zime, zatim se suše i pare te čuvaju umotane u papir kako bi se razvio poseban okus. Čaj ne sadrži kofein, a bogat je kalcijem i pomaže u probavi te ga mogu piti i mala djeca. Sadrži tanin koji će pomoći u detoksikaciji organizma.

Koristi se za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripe, za smirenje i uživanje. Žute je boje, a pomalo i ima okus limuna. Ako ga pijete hladnog, u obliku ledenog čaja, ima boju šampanjca.

Hibiskus čaj

Čaj bez kofeina, a biljka koja spada među najljepše i najegzotičnije cvjetove. Hibiskus čaj možete prepoznati po crvenoj boji te kiselkastom okusu. Boja ovog čaja mogla bi se nazvati i egzotičnom, a obiluje vitaminom A i C, štiti jetru te snižava krvni tlak. Čaj se može piti i kao topao i kao hladan, a preporučuje se konzumacija ovog čaja u ljetnim mjesecima upravo zbog kiselkastog okusa.

Guayusa čaj

Biljka glatkog, slatkog okusa napravljena od sušenog lišća iz amazonske prašume. To je prirodni energetski napitak koji sadrži više antioksidansa od zelenog čaja. Guayusa čaj ne sadrži tanin pa nije gorak, a može se konzumirati nezaslađen te zamijeniti šalicu kave ili crnog čaja. 

Čaj od ječma

Čaj koji ima okus kave, a nije kava. Napravljen je od zrna ječma, a bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima. Pomaže protiv stresa, regulira šećer u krvi te je zdrava alternativa za slatka pića. Poboljšava cirkulaciju, a u kineskoj medicini koristi se kao pomoć za probavu i trbuh. Može se konzumirati uz obroke ili između obroka.

Izvor: self.com