Vitamini, minerali, biljna vlakna, flavonoidi, sve to sadrže kupine, koje nisu samo ukusno voće, nego zahvaljujući svom sastavu imaju blagotvoran učinak na mnoge zdravstvene probleme. Osim ploda kupine, koji se koristi za pravljenje sokova, džemova, vina, te u kolačima i raznim slasticama, i lišće kupine može se iskoristiti za razne čajeve. Čaj djeluje na snižavanje krvnog tlaka, a pomaže i kod paradentoze.
Mladi izdanci i listovi kupine, zajedno s mladim izdancima koprive, bazge, jaglaca i šumske jagode čine poznati proljetni čaj, koji služi za čišćenje krvi. Čajni pripravak od listova kupine s medom i propolisom otvara apetit i liječi želudac. Poput ostalog tamno obojenog voća, kao što su borovnice i grožđe, kupine sadrže bioflavonoide, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena.
Kupinovo vino protiv anemije
Od davnina su poznata ljekovita svojstva kupinova vina, koje je bogato vitaminima i mineralima, te ima veliku hranjivu vrijednost. Posebice je učinkovito u borbi s anemijom, koja u pravilu nastaje zbog manjka željeza u krvi. Stručnjaci preporučuju da se kroz određeno vrijeme uzima decilitar kupinova vina dnevno, pola sata prije jela. To bi trebalo trajati barem mjesec dana kako bi se mogli pokazati učinci konzumiranja tog ne samo ljekovitog nego i vrlo ukusnog napitka koji se dobiva vrenjem zrelih plodova kupine.
Kupinovo vino osim željeza i drugih minerala, sadrži i velike količine vitamina C i B, te folnu kiselinu i pektin. Osim kod anemije, kupinovo vino djeluje i kod problema s probavom, cirkulacije, regulacije tlaka, iscrpljenosti, jača imunitet i otpornost organizma. Pojačava apetit, te doprinosi boljoj izmjeni tvari u organizmu. Također povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti.
Sirup od kupina
Mnogi kupinu najviše vole svježe ubranu s grma, a prava je poslastica i u sladoledu, džemu, kolačima ili sirupu, koji možete vrlo jednostavno i sami pripremiti. Potrebna su vam 2 kilograma kupina, 6 decilitara vode, 1 kilogram šećera, 3 limuna. Voće usitnite u električnoj sjeckalici. U kipuću vodu dodajte šećer i kuhajte dok ne dobijete šećerni sirup. Topli šećerni sirup prelijte preko pripremljenih kupina, dodajte limunov sok, ostavite stajati nekoliko sati i na kraju propasirajte. Dobiveni sirup zagrijte do 75 stupnjeva Celzija i odmah ulijte u vrele sterilizirane boce i dobro zatvorite.
Marmelada od kupina s narančom i gorkom čokoladom
Za 2 kg marmelade potreban je 1 kg kupina, 1 kg žele šećera, 2 neprskane naranče i 200 g gorke čokolade. Očistite, proberite i isperite kupine. Dobro ih ocijedite. Naribajte koru neprskane naranče, a sok iscijedite. Čokoladu grubo usitnite.Pomiješajte šećer s voćem pa ga u prikladnoj posudi zakuhajte s narančinim sokom i ribanom koricom naranče. Nešto kasnije dodajte sjeckanu čokoladu. Tijekom miješanja stalno skidajte pjenu koja se pojavi na vrhu. Nakon 10 minuta kuhanja, marmeladu izlijte u vruće staklenke i odmah zatvorite.
Bijele tortice s voćem
Sastojci za 12 tortica:
4 bjelanjka
20 dkg šećera u prahu
1 žličica limunovog soka
5 dkg mljevenih badema
50 dkg različitog sezonskog voća (jagoda, malina, kupina, borovnica)
1 preljev za tortu
2 žlice šećera
1 jabučnog soka
Priprema:
Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, pa malo po malo umiješajte prosijani šećer u prahu te limunov sok. Dalje tucite u posudi s vodom, na temperaturi 80 C, zagrijavajte otprilike 15 minuta da smjesa očvrsne. Umiješajte bademe. Zagrijte pećnicu na 100 C stupnjeva. Lim pokrijte masnim papirom. Oblikujte na limu 12 krugova promjera oko 8 cm, na rubu kojih načinite ružice. Sušite ih oko 2 sata na najnižoj temperaturi i uz pritvorena vrata pećnice. Odlijepite tortice s papira. Voće operite, očistite, narežite i rasporedite u tortice. Priredite preljev sa šećerom i jabučnim sokom, malo ga prokuhajte i prelijte preko voća.