Različiti uzroci

Krvarenje prije mjesečnice: Treba li se - i kada - zabrinuti?

Nije ugodno vidjeti kapljice krvi u danima kad ne očekuješ menstruaciju. 'Čudna' krvarenja, odnosno ona kojima je teško odmah odrediti uzrok nisu rijetkost, a mogu ih izazvati ozbiljna, ali i bezopasna stanja. Izdvajamo najučestalije uzroke

pexels-cliff-booth-6590856.jpg
Foto: Pexels
Play logo

OK, naviknula si na to da ti menstruacija traje tri do pet dana i gotovo si sigurna da još sigurno nije vrijeme za njen dolazak. Moguće je da ti je menstruacija uranila, ali vidiš li kapljice krvi nekoliko dana prije očekivanog datuma mogla bi se zabrinuti. ''Za neke osobe koje imaju menstruaciju, krvarenje prije menstruacije čak može biti normalan dio njihovog redovnog ciklusa'', objašnjava ginekologinja Rebecca Brightman.

Play logo

Krvarenje do tri dana prije mjesečnice stoga, prema Brightman, može biti uobičajeno jer signalizira da se tvoja sluznica maternice počinje ljuštiti.

Image
Ozbiljno ili ne

Od stresa do dojenja: 6 razloga zašto menstruacija kasni i kada se zabrinuti?

Također, isto se može javiti kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule. Kako navodi ginekologinja, zaboravi li osoba uzeti tabletu ili je uzme nekoliko sati kasnije, moguće je da će primijetiti točkasto krvarenje. No, ono se brzo povuče i obično nije znak za uzbunu.

Dakle, iako nekoliko kapljica krvi dva dana prije menstruacije obično nisu ništa strašno, preporuka je posjetiti ginekologa dogodi li se to pet dana prije ili više. U tom slučaju to baš i nije uobičajeno.

Play logo
shimmer fallback

Posebice ako je krvarenje popraćeno temperaturom, neugodnim iscjetkom ili pojavljuje li se ono u menopauzi.Izdvajamo učestale uzroke krvarenja kada posrijedi nije menstruacija.

Promjena ili početak uzimanja pilula

Kako smo već napisale u uvodu, uzrok točkastom krvarenju može biti uvođenje nove kontracepcijske metode. Ako si nedavno prešla na tablete, flastere, vaginalne prstene ili nešto četvrto, zbog unosa estrogena tvoj organizam može reagirati laganim krvarenjem. No, potraje li to krvarenje više mjeseci, obrati se ginekologu pa će stručnjak odrediti daljnje korake. Najvažnije je, dakle, pratiti uzroke.

shimmer fallback

Hormonalna neravnoteža

Do krvarenja prije očekivane menstruacije može doći i zbog hormonalne neravnoteže. Nakon ovulacije kod žena se luči progesteron. Progesteron 'sprječava' prevlast estrogena i tako se sluznica maternice stabilizira te na taj način ne dolazi do uranjene menstruacije. E sad: ne proizvodi li se dovoljno progersterona, to automatski znači da je lako moguće da dođe do krvarenja već pet ili sedam dana prije očekivane menstruacije.

Play logo

Problem se stvara i kad je estrogen neujednačen jer posljedično može doći do točkastog krvarenja, a 'prste' u ovom mogu imati i problemi s radom štitnjače. I ne samo da tada možeš primijetiti točkice krvi, već i mjesečnica može izostati. Sumnjaš li na neka od ovih stanja, treba obaviti preglede - pa makar na više adresa.

shimmer fallback

Miomi i polipi

Primijetiš li točkasto krvarenje ili ti se mjesečnica iznenada produži možda su uzrok toga miomi. Inače, miomi su dobroćudni tumori maternice koji su građeni od glatkih mišića. Važno je reći da upravo oni mogu biti odgovorni za nepravilna krvarenja i poremećaje u ciklusu. Javi se na pregled.

Za razliku od mioma, polipi su dobroćudne izrasline koji se mogu pronaći na cerviksu i često su uzroci ovakvih 'čudnih' krvarenja. Treba pronaći način kako će ga se ukloniti te ga, naravno, dijagnosticirati.

Play logo
shimmer fallback

Infekcija

Brojni ginekolozi tvrde da čak i gripa, ali i ozbiljnije infekcije jajnika i jajovoda mogu uzrokovati točkice krvi. U ovim slučajevima treba reagirati te imati na umu i da pojedine spolno prenosive bolesti imaju isti uzrok. Dakle, krvarenje nije automatski znak da patiš od spolno prenosive bolesti, ali to može biti.

shimmer fallback

Nekad se može javiti i nakon spolnog odnosa

Žene često zaborave da se kapljive krvi tijekom ili nakon seksa ne treba javiti samo prvi put. Dakako da treba posjetiti ginekologa ako ti je svaki spolni odnos bolan ili popraćen sukrvicom, ali katkada se točkica krvi može javiti uslijed trenja ili vaginalne suhoće. Tu treba posegnuti za lubrikantom, dati si vremena i zakazati pregled. Preventivni ginekološki pregledi ključ su svega.

shimmer fallback

Trudnoća

Zadnje, ali i ne manje važan uzrok jest potencijalna trudnoća. Sigurno si čula za pojam 'lažnih' menstruacija. Može se raditi o tome da se susrećeš s implantacijskim krvarenjem koje se javlja otprilike dvanaest dana od začeća ili spontanim pobačajem u ranom stadiju trudnoće. Nadalje, možda krvariš jer imaš infekciju rodnice. Kako ovakva krvarenja treba shvatiti ozbiljno tako se potrebno i odmah javiti ginekologu. Dakle, može, ali i ne mora biti - jasno je samo da je puno potencijalnih uzroka krvarenja koje nije menstruacijsko.

Play logo
shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.